Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН: Желим српској браћи мирно небо изнад главе!

0

Поводом прославе руског државног празника "Дан Победе" Амбасада  Русије је приредила10. маја ове године у среду свечани пријем.

Пријем се одржао у 18.00 у Амбасади Русије на адреси и свечаности су присуствовали бројни представници државног руководства Србије и дипломатског кора.

Током пријема званицама се обратио Амбасадор Русије, Његова Екселенција, Александар Чепурин који је на почетку свог обраћања прво честитао руском и српском народу празник Дан победе, заједничку победу над нацистичко-фашистичким непријатељем у Другом светском рату.

Чепурин је подсетио да је победа плаћена огромним бројем жртава, да како тврде стручњаци, када би за сваког погинулог у Другом светском рату био о јављен минут ћатања, свет би онда ћутао 70 година.

Руски амбасадор се у свом говору и захвалио свим српским грађанима који су, попут руског народа у Москви, у Београду прошетали центром града са Бесмрним пуком, сећајући се тако наших хероја који су нам у борби са окупатором, пре седамдесетак година донели слободу.

Амбасадор Чепурин се захвалио и изабраном Председнику Србије, Александру Вучићу којисвоју честитку руском народу, поводом Дана победе изговорио на руском.

На крају, Александар Чепурин је свој говор завршио са констатацијом да ће Србија и Русија наставити да развијају војнотехничку и привредну  сарадњу и додао:

– Желим српској браћи мирно небо изнад главе, а нашим земљама енергични друштвени и економски развој, мир и просперитет. 

Срећан вам празник! Срећан вам Дан Победе! Слава народима победиоцима!

Пријему си присуствовали многобројне личности из политичко-друштвеног и јавног живота, а међу њима су били и патријарх Иринеј,  Александар Вучић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић, Небојша Стефановић, Зоран Ђорђевић, Александар Вулин,  Вук Јеремић, Дивна Љубојевић, Мерима Његомир, Душан Пророковић, Санда Рашковић Ивић, Дејан Петар Златановић и многи други.

Међу гостима је примећен и амерички амбасадор Кајл Скот који је убрзо напустио пријем.