Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН У ПРЕШЕВУ ПОМАЖЕ СРБИЈИ; амерички амбасадор са Бошњацима у Новом Пазару

0

Министар за рад запошљавање, борачцка и социјална питања Aлександар Вулин и амбасадор Русије у Србији Aлександар Васиљевич Чепурин посетили су данас прихватни центар за мигранте у Прешеву коме је уручена донација Српско-руског хуманитарног центра из Ниша. 

Прихватном центру за мигранте уручени су агрегати за електричну енергију, резервоари за воду, пећи за грејање и рефлектори. 

Чепурин је оценио да се Србија због прилива миграната нашла у тешкој ситуацији, иако ништа није томе допринела и зато јој треба помоћи, а једина дилема је да ли ће се прилив миграната повећавати и шта треба онда радити.

„Видели смо овде да се Србија нашла у ситуацији да има много трошкова око миграната и ми ту ситуацију разумемо. Знамо и зашто се то десило, то је принцип или историја контролисаног хаоса, али се испоставило да је контролисани хаос прешао у неконтролисани“, објаснио је Чепурин.

Он је нагласио да они који су „закували“ ситуацију са мигрантима не могу сада тај хаос да контролишу, а сада додатно желе да га „закувају“ и у Украјини. 

„Због тога морамо да се припремамо да ће се ситуација погоршавати, а Србија нема везе са тим и ми желимо да јој помогнемо и пружимо подршку“, додао је Чепурин. 

Русија је преко Српско-руског хуманитарног центра у Нишу обезбедила три термо шатора са креветима и пећима за предстојећу зиму, затим агрегате, резервоаре за воду и електро материјал. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Aлексанадар Вулин казао је да смо од Русије добили значајну помоћ која ће омогућити да се дневно у центру збрине око 1.000 миграната.

„Помоћ је значајна, јер Руска Федерација није погођена таласом миграната, али саосећа са нама. Ово је проблем који Србија не може да реши сама, помоћ нам је неопходна и мора да буде бржа и циљана, јер за 20 дана кренуће кише, за 40 дана почеће мраз, а број миграната се не смањује и зато нам је потребна континуирана помоћ“,  рекао је министар Вулин.

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, сваког дана стигне између 700 и 1.000 азиланата. Већи број њих прође кроз прихватни центар, али један део без задржавања наставља пут ка Београду. 

У центру у Прешеву има довољно хране и воде, а медицинске екипе дежурају 24 сата. 

Министар Вулилн је поновио је да Србија неће градити трајне центре за мигранте.

Након обиласка центра за мигранте амбасадор Чепурин и министар положиће венце и цвеће на споменик погинулим припадницима Жандармерије код Бујановачке бање.

Aмбасадор СAД са представницима БДЗ о Рашкој (Санџаку)

Aмбасадор СAД Mаjкл Kирби разговарао jе данас са руководством Бошњачке демократске заjеднице Санџака о политичком економском и социjалном стању у том региону.

Tоком састанка, председник те странке Jахjа фехратовић изнео jе главне проблеме са коjима се суочаваjу грађани „акцентираjући неодговоран однос власти према акутним проблемима, што доводи до значаjног одлива младих људи, нарочито школованих кадрова“ 

Фехратовић jе нагласио „да jе због тога неопходно што пре мењати политичке прилике у Санџаку“, саопштила jе БДЗ Санџака.

Kирби, коjи jе предводио високу делегациjу амбасаде СAД „интересовао се за политичко, економско и социjално стање у Санџаку“, наводи се у саопштењу.

Извор: ТAНЈУГ