Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН: Стратешки циљ Русије није Евроазијска унија већ …

0

Поводом прославе руског државног празника „Дан Русије" Амбасада Руске Федерације је приредила у среду, 14. јуна ове године, свечани пријем.

Пријем се одржао у 18.00 у Амбасади Русије, а свечаности су присуствовали бројни представници државног руководства Србије и дипломатског кора.

Током пријема званицама се обратио Амбасадор Русије, Његова Екселенција, Александар Чепурин који је на почетку свог обраћања приметио да  је у руској амбасади, као прошле године, у гостима елита Србије.

– Није важно да ли представља власт или опозиције, да ли је из сфере политике или културе, важно је да ова елита пријатељски расположена према Русији. Она је најбољи део Србије.

Чепурин је истакао да нигде сами народи не знају за русофобију, ксенофобију или антисемитизам већ те фобије намећу елите, али срећом у Србији нема такве поделе „народ-елита“.

– Свет се брзо мења. Питају, какав је циљ политике Русије? Неко каже – Евроазијска унија, Шангајска организација за сарадњу, БРИКС. Али то си механизми, облици. Наш стратешки циљ је да осигурамо безбедност у пријатељству са Истоком и Западом. Зато ће Русија увек бити за целовиту и просперативну Србију и за миран Балкан, закључио је на крају говора руски амбаасадор Чепурин

Пријему си присуствовали многобројне личности из политичко-друштвеног и јавног живота, а међу њима су били и патријарх Иринеј,  Александар Вучић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић, Милан Стаматовић, Александар Вулин,  Вук Јеремић, Мерима Његомир, Санда Рашковић Ивић, Дејан Петар Златановић и многи други.