Прочитај ми чланак

Руска Дума: Све партије јединствене у ставу за очување суверенитета Србије

0

БЕОГРАД – Потпредседник Комитета руске Думе за међународне односе Леонид Иванович Калашњиков истакао је данас да су све политичке партије у руској Думи јединствене у ставу да Србија треба да се бори за очување суверенитета и територијалног интегритета и спремне да јој у томе помогну.

Како је саопштено из Скупштине Србије, Калашњиков је на састанку са члановима скупштинског Одбора за спољне послове указао на добру сарадњу парламентараца две земље у ПС Савета Европе и потребу узајамне подршке на међународном плану.

Председник Одбора Милош Алигрудић истакао је да актуелна власт „настоји да нађе баланс између тежње за прикључењем Србије ЕУ и потребе да заштити територијални интегритет“.

Алигрудић се захвалио на принципијелном ставу Русије по питању Косова и Метохије и поновио став Демократске странке Србије да Србија треба да задржи статус политичке и војне неустралности, да политички преговори са Приштином треба да теку у оквиру УН и доведу до решавања статуса Покрајине.

Састанку у Дому Народне скупштине присуствовали су чланови Одбора Ирена Алексић и Љубиша Стојмировић, као и посланици Драгомир Карић и Жељко Сушец, а они су истакли значај помоћи Русије у заштити српских православних манастира на Косову и Метохији.

Алексић и Стојмировић подсетили су на недавни сусрет председника Србије Томислава Николића са председником Русије Владимиром Путином у Сочију и истакли да је тај састанак значајан не само због потврђивања блиских односа, већ и због постигнутих конкретних споразума.

Како се додаје у саопштењу, они су указали на могућности за јачање економске сарадње и потребу да се руски привредници и инвеститори врате на Балкан.

На састанку је истакнуто да између две земље постоји традиционално пријатељство и дубоке историјске везе, које су добра основа за јачање веза Србије и Русије и њихових народа.

Парламентарци су се заложили за даље унапређење свестраних билатералних односа.

 

(Танјуг)