Прочитај ми чланак

Русија „загрмела“ на Америку и ЕУ – разлог: Срби и КиМ

0

Москва позива Вашингтон и ЕУ да престану да охрабрују приштинске екстремисте и престану са провокацијама против косовских Срба и Београда.

„Позивамо Сједињене Државе и Европску унију да престану да охрабрују приштинске радикале у њиховом антисрпском лудилу и зауставе провокације против косовских Срба и Београда“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Ситуација око Косова је ескалирала због планова Приштине да од 1. августа забрани улазак у регион аутомобилима са српским регистарским ознакама и документима.

„Београд није тражио помоћ“

Портпаролка је изјавила да се Србија није обратила Русији са захтевом за помоћ у решавању конфликте ситуације са Косовом. Она је, одговарајући на питање новинара да ли је Београд затражио помоћ Русије у решавању ситуације са Косовом, одговорила: „Не, нису“, преноси ТАС С.

Захарова је рекла и да Русија позива Запад да престане да охрабрује приштинске екстремисте у дискриминацији косовских Срба. „Позивамо ЕУ и САД да се уздрже од охрабривања екстремиста у Приштини у њиховом антисрпском лудилу и да зауставе провокације против косовских Срба“, поручила је Захарова.