Прочитај ми чланак

Русија Вучићу рекла НЕ: Ако не можеш, поднеси оставку и распиши ванредне изборе!

0

Како Директно.рс сазнаје, Сергеј Лавров, министар иностраних послова Руске федерације данас је из Москве донео председнику Србије јасне поруке: Русија не прихвата идеју поделе Косова и Метохије и спремна је да то спречи у Савету безбедности! Уколико Вучић буде остао при обећању датом Ричарду Гренелу, Москва сматра да је логично да поднесе оставку и да распише превремене председничке изборе и провери колику подршку народа има за своје решење.

У разговору који је трајао дуже од планираног, услед чега је каснила и конференција за медије, Лавров је јасно поручио Вучићу: Нема трговине Косовом за ЕУ интеграције, нема столице за Косово у УН и нема поделе Косова и Метохије.

Разоружан овим тврдим руским ставом Вучић је непосредно после тога новинарима изговорио:

– Ако је потребно да будем недвосмислен, наш одговор ће бити велико НЕ, али нисам разумео какве то везе има са нашим руским пријатељима. Али, добро…

Ту се не завршавају поруке Лаврова. Вучић ће морати у госте председнику Руске федерације Владимиру Владимировичу Путину 24. јуна, јер је током својих преговора са Тачијем и Гренелом, исхитрено и коцкарски обећао „да ће смекшати тврди став Русије јер је велики Путинов пријатељ, пошто се 17, 18 пута са њим састао“. Из Москве ће Вучић морати три дана касније Вашингтону да пренесе заједничке ставове. Како сазнајемо, Руси су му саопштили да ако нема снаге за то, поднесе оставку и распише превремене председничке изборе.

Вучић није рачунао на то да министри иностраних послова двеју држава Ивица Дачић и Сергеј Лавров не желе да се у воду баци рад на отпризнавању Косова, па су координисаном акцијом, ставили тачку на Вучићево поигравање са Косовом и Метохијом.

Знали су Дачић и Лавров како то да прославе на најбољи могући начин, уз гитару и микрофон, док ће Вучић морати у Кремљ на нимало пријатан разговор са Путином. Лаврову гитара да би свирао, Дачићу микрофон да би певао, а ономе који плеше ништа!

Наиме, баш тако је на свом твитер профилу написала Марија Захарова, ПР Министарства иностраних послова Русије и десна рука Сергеја Лаврова.

– Србија је спремна да жртвује чланство у Европској унији зарад договора о Косову. Као одговор на могућу понуду Србији да призна Косово и да Косово уђе у Уједињене нације, а ми да не добијемо ништа осим чланства у Европској унији, наш одговор би био НЕ – рекао је Вучић, а преноси Ројтерс.

Све у свему, ситуација се за српског председника додатно компликује и његова игра на више табли је очигледно дошла до свог краја.