Прочитај ми чланак

Русија „убила“ корону: У четвртак укидају ковид пропуснице и у Србији

0

Седница Кризног штаба биће одржана у четвртак, то је потврђено у Кризном штабу.

Званично се још не саопштава тема састанка, али по свему судећи ће на тој седници бити укинуте Ковид пропуснице.

О томе су у петак чланови Кризног штаба разговарали на састанку са премијерком Аном Брнабић.

Како наводи извор листа Данас, иначе члан медицинског дела Кризног штаба, предлог за укидање ковид пропусница изнет је на том састанку у петак, а биће на столу на следећој седници тог тела. На седници ће још бити речи и о ублажавању антиковид мера, баш као што се десило у многим европским земљама.

Подсетимо, ковид пропуснице су уведене 23. октобра прошле године и неопходне су и у овом часу за све грађане који одлазе у угоститељске објекте после 20 часова.

Сaговорници, лекари из ковид болница из ковид болница и Кризног штаба, кажу да је време за укидање ковид пропусница.

Уколико Кризни штаб буде донео одлуку о укидању ковид пропусница, др Аџић Вукићевић каже да ће ту одлуку подржати.

„Дошло је време за то. Ако су све друге државе око нас укинуле ковид пропуснице, онда јесте време”, каже саговорница, додавши да верује да је две трећине људи у Србији било заражено коронавирусом.

Како истиче, тек око једна трећина или четвртина људи није прележала болест изазвану вирусом ковида 19 или примила вакцину те је, уколико посматрамо бројке, укидање ковид пропусница потпуно могућ исход.

„Чак и по дефиницији пандемија може да траје од две до пет година. Значи, ми вирус не можемо и нећемо искоренити, то је једноставно немогуће. Оно што можемо да урадимо јесте да научимо да живимо са њим, што ћемо и научити“, објашњава др Аџић Вукићевић.

Доктор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, најавио је нову седницу Кризног штаба констатацијом да је садашњи начин примена ковид пропусница изгубио смисао, те да подржава једино целодневно важење пропусница.

Тиодоровић је рекао да је непоштовање садашњег система ковид пропусница главни разлог због ког су оне изгубиле смисао.

„Мишљења сам да су ковид пропуснице са применом од 20 часова, изгубиле сваки смисао јер се углавном не поштују. Медицински део Кризног штаба је био и остао на становишту да само ковид пропуснице 24 часа имају смисла“, рекао је Тиодоровић.