Прочитај ми чланак

Русија протестује: Српски посланици у ПССЕ осудили руско припајање Крима

0

PSSE-glasanje-srpskih-poslanika-1

Упркос званичном саопштењу које су пренели домаћи медији да су српски посланици били уздржани приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини, у записнику који је објављен на сајту Парламентарне скупштине Савета Европе стоји да су посланици из Србије приликом гласања заправо били подељени.

Према објављеном записнику, за усвајање резолуције у којој је осуђено „руско илегално припајање Крима“, гласали су посланици Наташа Вучковић (ДС), Весна Марјановић (ДС) и Владимир Илић (УРС), док су посланице Александра Ђуровић (СНС), Катарина Ракић (СНС) и Стефана Миладиновић (СПС) гласале против, док Светислава Булајић из ЛДП-а није била присутна.

Српски парламентарци уздржани у ПССЕ приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини

Стразбур – Српски представници у Парламентарној скупштини СЕ били су уздржани приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини, објављено је данас на сајту СЕ.

Резолуција у којој се оцењује да је „такозвани референдум на Криму био неуставан“ усвојена је јуче поподне са 154 гласова за, 26 против и 14 уздржаних. У резолуцији се наводи да Савет Европе не признаје „руско илегално припајање Крима“.

„Потезе у циљу сецесије и интеграције Руској Федерацији изазвала је и подстакла руска страна, под окриљем војне интервенције“, пише у резолуцији.

ПССЕ је навела и да у потпуности признаје легитимитет нових власти у Кијеву и парламенту као и „законитост њихових одлука“.

Због руског припајања Крима посланици ПССЕ у Стразбуру данас расправљају о евентуалном укидању права гласа руској делегацији.

Председник Србије истакао је данас у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином да Србија и даље стоји на позицији неутралности у односу на Украјину.

Руси „избачени“

С друге стране, Парламентарна скупштина Савета Европе ускратила је до краја ове године право гласа делегацији Русије и сменила њене званичнике с водећих позиција због руског припајања украјинског полуострва Крим.

Руска делегација је бојкотовала расправу у ПССЕ која је претходила гласању, оценивши је као „фарсу“, и најавила да ће напустити ПССЕ у знак протеста због данашње одлуке.

Руској делегацији је право гласа било ускраћено и 2000. године, тада због руске војне интервенције у Чеченији.

(НСПМ-Б92)