Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Можемо и оружјем да помогнемо око Косова, ако Србија затражи помоћ

0

У случају потребе, Русија може доставити Србији неко наоружање, ако Београд затражи помоћ од Москве, сматра први заменик председника одбора за међународна питања Савета федерације Русије Владимир Џабаров.

„Могли бисмо да помогнемо Србима чак и ако буде потребе за испоруком неког наоружања, ако нам се обрате“, изјавио је политичар за ТВ „Русија 24“, коментаришући заоштравање ситуације у односима Србије и самопроглашене Републике Косово.

Он је истакао да су Срби увек подржавали руску браћу.

„Сматрам и надам се да ће земља подржати ако наше руководство одлучи да пружи сву могућу помоћ Србији, чак и у случају потребе испоруке неког наоружања“, нагласио је он.

Истовремено, изразио је наду да „до тога неће доћи“.

По мишљењу Џабарова, зоштравање ситуације око Србије је одраз жеље Запада да се освети српском лидеру Александру Вучићу „за његов оштар став о непридруживању антируским санкцијама.

„Поред тога, то је покушај да нас увуку у сукоб како би нас ослабили“, закључио је Џабаров.
 

Претходно је портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио да Москва подржава Србију у ситуацији око непризнатог Косова и да су захтеви власти региона Србима који живе на северу неосновани.

У недељу увече и у понедељак ујутру на северу Косова избили су немири због планиране забране од стране Приштине уласка возила са српским регистарским таблицама и документима, која је требало да ступи на снагу 1. августа.