Прочитај ми чланак

РУМУНИЈА најоштрије осудила Боканову изјаву на Пинку: Нисмо вам непријатељи!

0

Амбасада Румуније у Београду саопштила је данас да најоштрије осуђује поруке мржње према румунској мањини које је, током гостовања на телевизији Пинк, изнео редитељ Драгослав Бокан.

Подсетимо, редитељ Драгослав Бокан у изјави за ТВ Пинк је, коментаришући блокаде путева широм Србије у суботу, на најпримитивнији начин вређао потпреседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић на националној основи. Поред тога, Бокан је Тепић прогласио за националног непријатеља.

Данас се тим поводом огласила и представништво Румуније у Србији.

„Поводом изјаве српског редитеља Драгослава Бокана о румунској мањини у Републици Србији, Амбасада Румуније у Београду заузима следећи став:

Амбасада Румуније у Београду најоштрије осуђује говор мржње усмерен према румунској мањини у Републици Србији, медијску манипулацију припадности овој мањини у политичком контексту и пропагирање лажних вести о Румунима који су грађани Србије, проглашавајући их “националним непријатељима”. Овакве изјаве нарушавају принципе доброг суживота и доприноса румунске мањине у културном богатству и друштвено-економском развоју српске државе.

Овакав потез према заједници која је доказала лојалност држави Србији и која позитивно доприноси атмосфери међуетничког суживота у Републици Србији могао би бацити сенку на пријатељске односе између Румуније и Републике Србије, који су одувек били спона између две етничке заједнице у обема државама.

Румунија и Србија су суседне државе, у Европи 21. века, у којој грађанину не сме да се суди на основу етничке припадности. Истовремено, амбасада Румуније изражава жаљење што је једна телевизијска станица са националном покривеношћу, прихватила овакве изјаве без осуде напада на рачун етничке припадности једне особе“, наводи се у саопштењу.