Прочитај ми чланак

Рукавице су скинуте: Хитно затражити седницу СБ УН и преиспитати улогу мисије КФОР

0

После инцидената на северу Косова када су припадници Кфора и косовске полиције напали ненаоружане Србе треба под хитно затражити седницу Савета безбедности УН, сматра професор Стевица Деђански.

Једна особа се бори за живот у операционој сали док је бише људи теже и лакше повређено након што су припадници мисије Кфора удружена са специјалним косовским јединицама РОСУ напали ненаоружане Србе, који су седели су испред полицијског коридора протестујући са захтевом да косовски специјалци повуку са севера Косова.

Foto: Youtube

Кфор је употребио шок бомбе и сузавац, а косовске специјалне снаге бојеву муницију.
Преиспитати мисију Кфора

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, није се претерано изненадио овим нападом на Србе, напомињући да нисмо ми без разлога од Кфора тражили да се по Резолуцији 1244 до 1000 наших војника и полицајаца врате на Косово и Метохију. А то је, додаје он, само један аспект овог чина пре свега снага Кфора.

„Ово под хитно треба да дође на СБ УН и да се преиспита мандат Кфора. Испало је да је веома добро што смо Кфору пре пар месеци упутили захтев за повратак наше воске у складу са Резолуцијом 12 44, јер се испоставило, ево сада видимо, да Кфор не може или неће да штити Србе на Ким,“ каже Деђански.

Наш саговорник подсећа да су они тада дали додатну гаранцију да ће заштитити Србе али да видимо како брину.

„Значи њихов задатак је изгледа да заједно са Приштином и Американцима и земљама Квинте протерају Србе, а оно што Србија не сме да дозволи ни по коју цену јесте да се то и деси. Морамо да одбранимо Србе доле иначе нам не вреди све што смо радили и радимо, ако дозволимо да они који су нам 1999. убијали децу и бомбардовали нас протерају са КиМ и то мало Срба,“ каже наш саговорник.

По његовим речима, није искључено ни да Русија или Кина иступе и затраже хитну седницу СБ УН због овог, како је рекао, најкрупнијег кршења Резолуције 12 44 и Кумановског споразума.
Америка како ветар дува

Поводом овога огласио се и амерички амбасадор Џефри Ховенијер у Приштини и окривио Србе за овај инцидент иако је пре само пар сати тражио од Приштине у разговору са албанских градоначелницима који су су на изборима на које се одазвало само три одсто грађана и на којима Срби нису учествовали тражио од њих да смире страсти. И земље Квинте су критиковале Приштину, али и европски специјални известилац за Косово Урсула фон дер Лајен.

Амерички амбасадор у Приштини такође је поручио, након састанка са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, да је важно да се не улази насилно у објекте општина на северу КиМ и оценио да је ситуација веома узнемирујућа.

Деђански, каже да је Америка све ово у ствари игра вруће-хладно да би се што више ослабила позиција Србије и да би се што дуже одложило оно што Курти мора да уради да би се преговори уопште наставили, а то је да формира Заједницу српских општина. То значи да се овако у индиректној причи избегавају преговори јер је став Србије чврст,“ сматра Деђански.

Кога Курти (не)слуша

Амерички амбасадор у Приштини је рекао да је током састанка са Османијевом разговарао о ситуацији на северу и да је изразио забринутост због насиља. Наш саговорник и у овом речима види потврду свог става да је реакција америчког амбасадора изостала кад је требало, а појављује се ретроактивно…

„Они траже начин да Србима доле што више загорчају живот и да тако изврше притисак на власт у Београду да прихвати све што јој се нуди. Они играју увек исту игру – раде оно што кажу да не сме да се уради, а после позову обе стране да се суздрже. То је пузајуће остваривање свега онога што желе да ураде. Шема је иста – Америка са једне стране прича тако да то звучи добро по нас, а ради као што је увек радила, само сада на мало цивилизованији начин. Очекивати помоћ од Америке је илузорно и морамо бити свесни да никада ни по коју цену нећемо имати помоћ од њих,“ уверен је Деђански.
Иначе, представници Српске листе предали су два захтева Кфору, од којег очекују да га проследе представницима полиције – да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку.