Прочитај ми чланак

РТ: Како је Москва „почистила“ НАТО и заузела аеродром на КиМ

0

Приштина данас обележава 20 година од уласка НАТО трупа на територију Косова.

Тим поводом у Приштину, на централну прославу, стигли су тадашњи председник САД Бил Клинтон и његова државна секретарка Медлин Олбрајт, који су дочекани уз највеће почасти. О тој годишњици текст је имао и британски Гардијан, а том темом бавили су се и неки регионални медији.

И руски медији објавили су текст о томе. Наиме, „Раша тудеј“ је је на свом сајту објавила текст под насловом “Како је Москва почистила НАТО тајним нападом на аеродром“.

У тексту се наводи да НАТО бомбардовање Југославије има и једну светлу епизоду које се Руси радо сећају, а то је изненадна акција руских трупа који су заузели стратешки важан аеродром код Приштине и то пред носом Британаца.

Акција је, наводи РТ, изведена у строгој тајности, а такође је тако и планирана. Руске трупе биле су послате у БиХ, као део СФОР-а, и док су тамо вршили тренинг ван базе тих међународних снага, 15 оклопних возила, са још око 20 пропратних возила и 200 руских специјалаца искрало се и кренуло ка југу.

Дестинација је била Косово, које је било спремно да прогласи независност док је Србија била бомбардована од стране НАТО, наводи Раша тудеј и додаје да су СРби већ били поражени, спремни да прихвате да на напусте територију Косова, а да НАТО трупе уђу.

Руске трупе “тркале” су се с НАТО трупама ал ии трупама Ослободилачке војске Косова, ко ће пре заузети аеродроме Слатина – једини аердром способан да прима велике војне авионе.

Маневар који су Руси извели није међутим, истиче даље РТ, имао само војну важност него и политичку јер је бомбардовање СРЈ, иначе вековног савезника Русије, био својеврстан шамар Москви.

„Руско војно руководство и ја били смо убеђени да никакве војне интервенције НАТО-а неће бити на нашу акцију“, изјавио је пензионисани генерал Георги Шпак, главнокомандујући руским трупама.

“Осим тога, мировне мисије су интернационалне тако да смо рачунали да НАТО генерали потроше доста времена како би искоординирали своје акције”, додао је пензионисани генерал.

Руска моторизована бригаде стигла је на аеродроме Слатина рано ујутро, 12. јуна 1999, око 20 минута пре него што су последње српске трупе напустиле територију аеродрома. “Бојали смо се да не закаснимо, али не због НАТО трупа већ због албанских, које су се шуњале свуда около, спремне да упале аларм”, рекао је командант те јединице Сергеј Павлов.

Акција за свој успех дугује и специјалном тиму од 18 обавештајаца који су ушли на Косово у мају како би припремили терен за операцију.

Иронично, највежа претња за извођење тајног задатка били су СРби, јер су се превише радовали доласку рускигх трупа чим суи х видели како иду према аеродрому Слатина.

Командант Павлов каже да им је викао “идите, идите”.

неколико требутака касније стигли суи Британци, било је ту и неког потезања оружја, али на крају акција је изведена без иједног испаљеног метка, истиче РТ.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!