Прочитај ми чланак

РОСУ у Штрпцу: Акција повезана са предметом у ком је и Радоичић

0

"Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом са циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини", саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. С друге стране, Основно тужилаштво у Урошевцу тврди да је акција није директно везана за бесправну градњу у Брезовици, али се односи на неке од ухапшених. Подсетимо, због овог предемета је расписана потреница за Миланом Радоичићем, контроверзним бизнисменом и потпредседником Српске листе, који је два дана раније објавио да се вратио на Косово.

Портал КоССев пренео је јутрос изјаву коју је за албански медији Каллxо дао тужилац Расим Маљоку, а у којој наводи да се данас врши рација на три локације због случаја “Брезовица”.

FOTO: Printscreen

– Ова акција није директно везана за бесправну градњу у Брезовици, али се односи на неке од ухапшених у Брезовици, пошто је један од њих, односно бивши градоначелник Братислав Николиц́, уједно и координатор нелегалних структура. Ове структуре управљале су сигурносним камерама које су пратиле кретање грађана и јавних институција Републике Косово, а те су информације прослеђиване безбедносним структурама у Србији.

Међу онима који се налазе на потреници, због умешаности у случај Брезовица, јесте и Милан Радоичић, политичар и бизнисмен који је 5. јула објавио видео поруку тврдећи да се вратио на Косово.

– Прави терор над нашим српским народом тек почиње. Мом народу на северу, а и свим Србима, само да кажем, и онима другима, ту сам, вратио сам се, а ви знате шта то значи јер одавде назад нема. Живела Србија – поручио је Радоичић.

Радоичић је у фебруару избегао хапшење због случаја „Брезовица“, који се на Косову води због корупције и нелегалне градње. Приликом покушаја уласка на прелазу Брњак, аларм је показао да особа треба да буде ухапшена, а Радоичић је побегао с прелаза, објавили су косовски медији, а потврдила и косовска полиција.

Он је након тога навео у саопштењу да нема никакве везе са оптужбама које му се стављају на терет у случају Брезовица, а према речима тужиоца, он се сумњичи за застрашивање сведока у току кривичног поступка.

Косовска полиција је покушала да ухапси Радоичића и у новембру 2018. године због довођења у везу са убиством Оливера Ивановића, али га тада није пронашла у стану. Од тада је за њим трајала потрага косовских власти, а потерница је укинута у марту 2021. године.

Тужилац Расим Маљоку навео је недавно у изјави за РСЕ да би полиција требало да ухапси Милана Радоичића уколико крочи на територију Косова.