Прочитај ми чланак

РОДОЉУБИ прекинули представу у центру Београда на тему „геноцида у Сребреници“

0

Група младих родољуба из иницијативе "Нема поделе, нема предаје Косова и Метохије" коју предводи Дамњан Кнежевић и покрета "Живим за Србију", ушла је у салу.

У задужбину Илије Коларца у центру Београда вечерас је извођена представа под називом „Сребреница, кад ми убиени устанемо“, која промовише тврдњу да су Срби у Сребреници извршили геноцид.

 

– Дошли смо ту као националисти да поручимо да у Сребреници није био геноцид. Дошли смо и да поставимо питања, да питамо како их није срамота да пропагирају у Београду тезу о геноциду. Пошто они добијају медијску пажњу, да и ми искористимо ту медијску пажњу и питамо шта је било са покојним професором Дуњићем и зашто се нико од медија не бави његовим истраживачким радом? Професор је есхумацијом открио да од три хиљаде и четири стотине лешева, колико их има у рејону Сребренице, више од 80 одсто имају ране од метка, мине, што значи да су погинули у борби. То јесте био злочин, али се не може дефинисати као геноцид. И ко зна колико је Срба међу телима које је професор есхумирао – истакао је Дамњан Кнежевић за Србин.инфо.

Ушли сте у салу, да ли сте покушали да разговарате?

-Када смо ушли у салу били су затечени и свађалачки настројени,  углавном су представи присуствовали старији и средовечни људи,  веома мало млади. Први сам за то да имамо нормалну комуникацију, али одмах су рекли да је Сребреница неоспорно био геноцид. Та реч, та квалификација завршила је сваки покушај нормалне комуникације са организаторима и учесницима.

Били сте и на перформансу „Жена у црном“ данас испред Председништва?

– Испред Председништва су Жене у црном одржале перформанс, било укупно их је укупно 30-ак са све представницима западних амбасада. Ово није био организован скуп, нити смо звали људе да дођу преко друштвених мрежа већ смо се спонтано окупили. Ту смо да дижемо свест грађанима, важно је да реагујемо на овакве ствари ако желимо да опстанемо као народ. Овим чином смо изразили бунт, не само према актуелној власти која спроводи то што спроводи, него и против свих који нападају на српско културолошко и национално биће – рекао је Кнежевић за Србин.инфо.