Прочитај ми чланак

РОДИТЕЉИ Вучић да каже ко је убио децу у Панди или да се истрага званично обустави

0

Родитељи убијених дечака у пећком кафићу "Панда" поново су данас затражили од председника Србије Александра Вучића да каже ко је убио децу у Пећи или да, како су казали, тужилаштво затвори случај као нерешен.

Љубомир Ристић, отац убијеног Светислава, рекао је агенцији Бета да се данас навршило годину дана од када је Вучић на конференцији за медије рекао да ће примити на разговор родитеље страдале деце, а да је то обећање поновио и 28. фебруара када је наводно одложио посету Азербејџану.

„Ако већ није испунио два пута дато јавно обећање да ће да нас прими, у име свих породица, молим Вучића као човека, политичара, државника и правника, да оде у Тужилаштво за организовани криминал и да сва своја сазнања, информације и све остало што поседује у вези ‘Панде’ да тужиоцу (Младену) Ненадићу. Тражимо да се ‘случај Панда’ процесуира и открије истина или да се званично обустави истрага. Родитељи не могу више да трпе понижавање од стране државних институција“, нагласио је Ристић.

Он истиче да се државне институције и највиши државни функционери већ 25 година поигравају с болом породица.

„Нико није од Вучића тражио да се бави трагедијом у ‘Панди’. Зашто је он 2013. године јавно рекао да зна шта се десило те кобне ноћи и зашто те информације није предао тужилаштву, нико разуман не може да схвати. Након те његове изјаве, писали смо му више од десет пута, али нас није удостојио ни протоколарног одговора. Није нам јасно ни због чега није испунио обећања да ће нас примити на разговор“, казао је Ристић.

Љубица Трифовић, мајка убијеног Драгана, казала је за Бету да Вучић зна ко је побио децу у Пећи.

„Вучић не сме да каже истину зато што зна да је наше синове убила држава. Он се плаши тајних служби и неће нас никада примити на разговор иако је то неколико пута обећао“, рекла је Трифовић.

Александар Вучић је од 2013. до 2018. године у неколико наврата устврдио да злочин у „Панди“ нису починили Албанци и да „готово све зна“ о томе шта се догодило кобне ноћи у кафићу, али да нема доказа.

Пре више од 25 година, 14 децембра 1998, око 20 часова, двојица маскираних нападача отворила су паљбу из аутоматских пушака на госте кафића „Панда“, међу којима је највише било пећких гимназијалаца.

Убијени су Иван Обрадовић (15), Вукота Гвозденовић (16), Драган Трифовић (18), Светислав Ристић (18), Зоран Станојевић (18) и Иван Радевић (24).

Владимир Лончаревић (18) и Мирсад Шабовић (34) су тешко рањени, док је Никола Рајовић (18) лакше рањен.

Родитељи кажу да би тужилаштво морало и да открије због чега је Државна безбедност само пар дана након злочина ухапсила и осумњичила групу Албанаца која, како је касније утврђено, није имала никакве везе с убиством у „Панди“.

„То што је тада урадила Државна безбедност имало је за циљ замајавање јавности и скретање истраге на супротну и погрешну страну“, рекао је раније Ристић.

Неколико дана пре злочина у кафићу „Панда“, у дневнику РТС-а је две ноћи заредом читано „саопштење“ тзв. ОВК о њиховом плану да изврше оружане нападе на локале у којима се окупља српска омладина на Косову и Метохији.

На питање Бете ко је тај текст доставио РТС-у и због чега је читан две ноћи заредом, тадашњи главни уредник Милорад Комраков је рекао да је од тада прошло много времена и да би те детаље морао да провери.

„Сигуран сам да мени, ако је то тачно, нико није наредио да се та информација чита у дневнику две ноћи заредом. Такву вест никада не бих емитовао узастопно два дана“, рекао је он.

Упитан да ли је емитовање те информације могао да нареди тадашњи генерални директор Драгољуб Милановић, Комраков је казао да не може да говори у име Милановића.

Истрага о злочину у „Панди“ покренута је у новембру 2015. године у Тужилаштву за организовани криминал у Београду. До сада је саслушано око 40 сведока, али оптужница није подигнута.

У међувремену, приштинске власти су испред кафића „Панда“ поставиле спомен плочу на којој пише да је по наређењу Државне безбедности Србије стрељано шест српских младића.

„Косовске власти хоће да покажу светској јавности да је страдање Албанаца почело након злочина у ‘Панди’. Нажалост, нико од наших политичара није реаговао на претварање ‘Панде’ у спомен собу албанског страдања. И Албанци злоупотребљавају нашу трагедију, јер док се нешто не утврди не може ником да се приписује, без обзира на било чије изјаве“, нагласио је Ристић.