Прочитај ми чланак

Робовласничко СНС доба: Израелци деле отказе и ПРЕТЕ радницима у сред Србије!

0

Након писања о томе како радници дежурају испред улаза у израелску фабрику "Wood Feel" у Куршумлији, јер им није исплаћено четири плате, нити су им плаћене радне суботе, а власник износи машине из погона, они су добили претње од фабрике да је угрожавају! Поједини радници добили су и обавештење о отказу, али ретроактивно, односно да им је радни однос престао у јулу, иако и даље раде!

– Ово је такав притисак да ја немам речи. Прво је стигло то претеће обавештење да ће да нас туже, јер чувамо фабрику, а онда ево мени лично и решење о отказу у којем пише да ми је радни однос прекинут 27. јула ове године! Чак пише да ми је тај отказ написан 21. октобра. Да ли је то нормално и да ли може игде, само код нас да се ретроактивно пишу откази – пита се Милош Величковић, који и заступа свих десет преосталих радника у овој фабрици.

Он додаје да је проверио и у филијали Националне службе за запошљавање у Куршумлији и да се води као запослен, као и преостала четири радника који су као и Величковић на Вибер групи добили обавештење о отказу.

– Они сада покушавају да папирима покрију то што нам нису дали те плате. Е па неће моћи. Сада не само да тражимо заостале плате, већ и све радне суботе које нам нису плаћене, као и годишњи одмор. Током дана пријавићемо и Инспекцији рада све оно што се дешава – додаје Величковић.
Он објашњава да је све време, током две године колико је радила фабрика, која је са НСЗ узела паре за раднике, као и субвенције државе, вршила огроман притисак на оне који су били запослени на одређено време. У њиховим уговорима на пример пише да уколико послодавац тражи мора да се подвргну полиграфском испитивању, ако покваре неку машину мора да плате одшету у року од 8 дана од 25.000 евра….

Ми смо пробали да контактирамо генералног директора Александра Лишевског и путем телефона и послали смо мејл, али он не одговара на наша питања и позиве.
Ова фабрика је доспела у јавност још 2018. године када је тадашњи потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић на телевизији са националном фреквенцом, блиској СНС власти рекао како у Куршумлији буквално цветају руже, јер је дошао Израелац и отворио фабрику. Сви у овој општини данима су препричавали ту изјаву и тражили фабрику, али је нису нашли. Затим је Славко Илић, који је угоститељ и некадашњи одборник у локалној скупштини, а сада члан Главног одбора Странке слободе и правде из Куршумлије понудио своју кафану ономе ко нађе фабрику.

То наравно у том моменту није било могуће, јер она и није почела са радом. Тек скоро годину дана након тога отворена је, али за само 36 радника. Од пре двадесет дана спала је на десет радника, а тада је кренуло исељавање машина. У међувремену, они који су добили отка нису одјављени, јер, како сумњају радници, за њих се још увек узима новац по разним основама са НСЗ. Зато су дежурали испред фабрике како би спречили да се извезу преостале машине.