Прочитај ми чланак

Рио Тинто не да не одустаје од Србије, већ су купили 10 парцела у једном дану

0

Компанија "Рио Сава" се после краће паузе поново устремила на долину Јадра, још једном доказујући да не одустају од пројекта који подразумева ископавање литијума. У прилог томе говори чињеница да је поменута компанија 1. августа постала власник чак десет парцела, што се може погледати увидом у Службу за катастар непокретности у Лозници.

Маријана Петковић испред удружења „Не дамо Јадар“ наводи да се из приложеног документа јасно види да настављају да купују парцеле.

„Купили су парцеле у Зони 1Б, то је све у зони у рудника“, каже Петковићева и додаје да су једно време „утихнули“, али да је сада постало јасно да се враћају на велика врата.

Истиче и да зона у којој су купили парцеле има тачно 849 хектара и да се више не зна колико им је хектара земље потребно.

„Они свој посао раде. Све су слагали, а људи су овде гласали за СНС јер су били обманути. Поново смо доведени у ситуацију да предузмемо одређене мере које треба да освесте народ Србије и да људе из власти ставе на одговорност“, каже Петковићева додајући да је притисак константан, као и да се број судских спорова против њих повећао.

Наиме, инспектор који је требало да провери колико је штету начинио „Рио Тинто“, а који се возио у ауту ове компаније, тужио је Маријану Петковић и Златка Кокановића због „допрноса угрожавања његовог здравља“.

„Тражи од нас 1.300.000 динара одштете, то је све притисак. Сва суђења која се воде против нас биће јавна. Немамо више живаца да се играмо мачке и миша, купили су огроман број парцела у једном дану“, подвлачи Петковићева.

Испред организације СЕОС упутили су писмо новом сазиву Народне Скупштине, које преносимо у целости.

„Ево коначно дочекасмо да се конституише Скупштина Србије па потрчасмо да их подсетимо да смо половином маја предали Народну иницијативу за забрану истраживања, експлоатације и прераде руда које садрже литијум и бор. Иницијатива је требала да буде верификована половином јуна, то је законски рок месец дана од дана предаје, али ето није.

Дакле, поново је, по ко зна који пут, прекршен закон кад су у питању права народа. Не може да буде изговор да је Скупштина распуштена јер то не раде посланици већ скупштинске службе, али добро надамо се да ће то сад кад су сви на својим местима бити урађено. Да би боље разумели о чему одлучују позивам их да посете Горњр Недељице и да на се лицу места увере како то изгледа на терену, бушотине које цуре, посечене шуме, запуштена домаћинства у власништву компаније, поскидане кровове…

Позивамо их да прочитају ППППН за пројекат Јадар, или барем његове делове да сагледају количине отрова, воде, експлозива и ко зна чега све што је потребно у процесу прераде. Да виде шта би се уништило отварањем рудника.

Зашто је то важно, па зато што ако дигнете руку за или против нечега морате да знате о чему одлучујете јер тим одлукама утичете на животе милиона људи који су вас ту поставили и који вас плаћају.

Не плаћа вас држава плаћа вас НАРОД. Помињем ППППН који је стављен ван снаге али нам се чини да ће власт покушати да му поново да снагу јер све што се последњих дана дешава указује на то.

Наиме Рио Сава је дала посао за сечу шума једној фирми из Шапца која је блиска власти. Затим тражили су неке истражне дозволе за испитивање вода, ваљда да под том маском наставе са новим истраживањима.

Имамо информацију да ће да врши и истраживања на подручју Штавица где је замишљена депонија по просторном плану. До душе то је територија општине Крупањ а ПП те општине је и даље на снази. И последње и најважније Рио Сава је ових дана купила а 29.07.2022. у катастру и укњижила неколико парцела које се налазе ван зоне замишљеног рудника а које се налазе на траси саобраћајнице која се прави искључиво за потребе „укинутог пројекта“.

То решење смо синоћ објавили. Ето народе то вам је то, ко је веровао да је пројекат заиста обустављен треба да зна да је преварен.

Ми ћемо наставити нашу борбу јер се морамо супротставини овим савременим окупаторима и још савременијим домаћим издајницима који се представљају као највеће партиоте у историји Србије а распродају је или немо посматрају ту распродају јединог што нам је остало а то је земља и природни ресурси. Ми смо то препознали а и остали ће брзо“, закључује се у саопштењу.

Вучић зажалио због литијума – или ипак не?

Вучић је својевремно на телевизији Пинк поново причао о заустављању пројекта ископавања литијума на територији Јадра и нагласио да је у питању била велика грешка.

„Суочавамо се са много грешака, ја сам крив за једну и то себи не могу да опростим – литијум, ја сам крив за ту грешку, као што сам помало заслужан и за то што имамо највише злата, што су нам највеће девизне резерве, али сам крив што сам прихватио под притисцима и мојих сабораца и других да одустанемо од литијума“, рекао је тада председник.