Прочитај ми чланак

Рикало: Србима отимају бирачко право

0

Nenad-Rikalo

Приликом гласања на локалним изборима прошлог новембра било је уочљиво да више генерација Срба са севера Космета нема право гласа. То су углавном они који су напунили 18 година и стекли бирачко право после 1999. године и има их између две и три хиљаде. Враћани су са биралишта јер их није било у списку – каже Ненад Рикало, српски члан косовске Централне изборне комисије.

На овај пример Рикало указује као на само једну од неправилности које прате косовски бирачки списак који годинама није ажуриран. Зато се и дошло у парадоксалну ситуацију да постоји више бирача него становника. А на врата куцају централни избори…

– Започета је озбиљна провера података и могуће је да ће се из списка избрисати око 30.000 умрлих. Са већ 55.000 избрисаних у новембру прошле године, то је за око 90.000 мање.

* На који начин би нерегистровани српски бирачи могли да се упишу у бирачки списак ако би желели да гласају на предстојећим изборима за Скупштину?

– Прописи су такви да без косовских докумената не могу. За усклађивање косовског списка и оног који има држава Србија потребан је нови договор у Бриселу. То је једини излаз из ове ситуације.

* Да ли је реално да централни избори буду пре лета?

– Постоје озбиљне најаве да ће бити крајем маја или почетком јуна. То је једна од опција.

* Да ли до тада има довољно времена да се реше проблеми са бирачким списком?

– У том случају би радне групе које се баве овим питањем у Бриселу морале под хитно да заседају.

ПРИТИСАК ЗА ПРОМЕНУ ЗАКОНА

* Имате ли информације хоће ли се изменити Нацрт закона о општим изборима тако да и расељени имају право гласа и да мањинама остану резервисани мандати?

– Српски посланици су уложили амандмане на предложени текст закона, а паралелно је у току дипломатска комуникација како би се извршио притисак да се спорни делови Нацрта измене. Има још простора за разговоре до другог читања и усвајања закона у Скупштини.

(Вечерње новости)