Прочитај ми чланак

РИК: Одлаже се објављивање коначних резултата због понављања гласања

0

Републичка изборна комисија саопштила је да се рокови за проглашење коначних резултата избора одлажу због поновљеног гласања. У саопштењу РИК-а наведено је да у складу са Законом о избору народних посланика, локалне изборне комисије имају рок од 96 часова од затварања бирачких места да утврде збирне извештаје о резултатима гласања и да тај рок заиста истиче у четвртак у 20 часова.

„Међутим, истим законом је прописано да се овај рок помера у случају оних локалних изборних комисија на чијој територији се гласање на неком бирачком месту понавља, те се у том случају рок од 96 часова рачуна од затварања бирачког места на којем се гласање понавља, односно од доношења одлука по правним средствима која евентуално буду поднета због тог поновљеног гласања“, образложио је РИК.

Имајући у виду да је на веб-презентацији Републичке изборне комисије објављено решење којим је на одређеним бирачким местима поништено гласање, то одлаже утврђивање резултата гласања у тим јединицама локалне самоуправе.

Самим тим, одлаже се и рок у којем је Републичка изборна комисија дужна да објави укупне резултате избора.

„Имајући у виду да ће се гласање понављати на одређеном броју бирачких места, о чему ће одлуку донети Републичка изборна комисија у складу са законом, у овом тренутку се не може утврдити време у које ће бити утврђени и објављени укупни резултати избора, како за народне посланике, тако и за председника Републике“, наведено је у саопштењу.