Прочитај ми чланак

РИК агитује да на референдуму заокружите „да“ и тако крши низ закона

0

За 16. јануар заказан је референдум о уставним променама у области правосуђа, а надлежна Републичка изборна комисија пала је већ на првом тесту. Уместо да грађанима достави посебан акт о промени Устава са аргументима “за” и “против”, како то предвиђа нови закон, на адресе бирача стигло је сумирано обавештење о предложеним променама, које су приказане искључиво у позитивном светлу. Саговорници “Нове” наводе да је РИК, осим кршења законске процедуре, овим писмом позвао грађане да на биралиштима заокруже “за”.

Ових дана грађани Србије су у својим поштанским сандучићима могли да пронађу писмо Републичке изборне комисије, путем кога се обавештавају о расписивању референдума, датуму његовог одржавања и времену гласања. Осим тога, у том тексту истакнуто је да се уставне промене односе искључиво на правосуђе, а побројане су и одредбе које ће бити промењене.

У свему овом много тога је, међутим, спорно – од кршења законске процедуре до самог писма РИК-а.

ФОТО: Нова С

Софија Мандић из организације ЦЕПРИС наводи за лист “Нова” да на овај начин нису испоштоване одредбе новог Закона о референдуму и народној иницијативи.

“У Закону пише да РИК мора доставити грађанима акт о коме се одлучује, без обзира о ком референдуму се ради, да ли уставном или у будућности неком другом, са агрументима за или против одговора на референдумско питање. Овде нисмо добили акт. Добили смо на неки начин интерпретацију, која не би била сувишна да је уз њу дошао и акт. Заиста људи имају право да виде тај документ о коме се изјашњавају у целости. Не у неким изводима, које је РИК одабрао самостално”, каже Мандић.

Она наводи да је други део проблема што је директно прекршен Закон у делу који се тичу аргумената “за” и “против” уставних промена. Упитана ко је требало да пише те аргументе, Мандић наводи да је ЦЕПРИС указивао на то да се мора прописати детаљна процедура како се ти ставови прикупљају и од кога, али да то на жалост није дефинисано Законом.

”Све је рађено на брзину. РИК је могао да донесе неку врсту интерне процедуре како ће прикупљати те аргумента ‘за’ или’ против’ и како ће их доставити грађанима. Тај рок за обавештавање грађана је истекао 20. децембра”, истиче она.

Мандић додаје да јој делује да су амандмани у РИК-овом писму приказани у потпуно позитивном светлу.

“Не постоји та реченица ‘гласајте за’, али чини ми се да су извучени елементи који се интерпретирају на начин да је све то јако позитивно, што такође РИК себи не би смео да допусти. Он би требало да има однос потпуне неутралности. Они су овим на неки начин показали да нагињу да једну страну”, закључује она.

ФОТО: Нова С

Наводе Мандић потврђује и Слободан Орловић, професор уставног права на Правном факултету у Новом Саду. Он сматра да је писмо РИК-а грађанима заправо промоција одговора “да” на референдуму.

“Ја нисам за ове уставне промене”, каже професор Орловић.

Шта пише у Закону?

Како РИК треба да обавести грађане о променама Устава, о којима ће се изјашњавати 16. јануара, дефинисано је чланом 26 Закона о референдуму и народној иницијативи. У том члану пише да је надлежна комисија дужна да, у року од 20 дана од дана расписивања референдума, усвоји акт “којим грађанима пружа објективне информације о питању, односно акту о коме се одлучује на референдуму”.

“Дужна је да га објави на званичној веб презентацији, у медијима, а нарочито у републичком и покрајинском медијском јавном сервису и достави грађанима на адресу пребивалишта”, пише у Закону.

У том документу се наводи и информација треба “верно и у једнакој мери да одражава ставове страна које се залажу за различите одговоре на референдумско питање, и да буду доступне на свим језицима који су у службеној употреби на територији за коју се расписује референдум”.

Подсећамо, грађани ће на референдуму одговарати на питање: „Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?”. У Одлуци о расписивању референдума пише и да ће се грађани на гласачком листићу изјашњавати заокруживањем речи „да” или „не”.