• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ, САД, БРИТАНИЈА И НЕМАЧКА хоће да сруше Додика и Републику Српску
Прочитај ми чланак

РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ, САД, БРИТАНИЈА И НЕМАЧКА хоће да сруше Додика и Републику Српску

0
Фото: СРНА

Фото: СРНА

Резолуцију о Сребреници пред Саветом безбедности УН која би могла да направи проблем Србији припрема Велика Британија, сазнаје „Блиц”.

Јака Република Српска је, уз статус Косова, виђена на Западу као последња препрека наводној „стабилности Балкана“.

Ипак, главна мета офанзиве из Лондона која се покреће поводом 20. годишњице сребреничког злочина јесу Република Српска и њен председник Милорад Додик. Овим се Британија придружила Немачкој и Америци, које су већ покренуле своје акције за слабљење Српске и Додика.

Ко ће из Београда у Сребреницу

Још се не зна ко ће из Београда бити 11. јула у Сребреници, на обележавању 20. годишњице тог злочина. Председник Томислав Николић је већ рекао да он неће отићи, а премијер Александар Вучић је најавио да ће
о свему разговарати с Николићем и председницом парламента Мајом Гојковић.

Садржај британске резолуције још није познат ни Влади Србије. Према незваничним наводима, биће наведено да је у Сребреници извршен геноцид, Србија неће бити директно оптужена за тај злочин, али ће на известан начин бити доведена у везу с њим, заједно са Републиком Српском.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је пре два дана да “ми имамо информацију да једна велика сила спрема резолуцију о Сребреници, а питање је шта ће ту писати”.

Дипломатски извор “Блица” каже да је реч о Великој Британији.

Да је баш ова држава решила да изађе пред СБ УН са резолуцијом о Сребреници за историчара Чедомира Антића, врсног познаваоца британске спољне политике, није изненађење.

Антић каже да је британска дипломатија традиционално врло привржена Бошњацима.

– Поента резолуције је дугорочно настојање да буде уништена Република Српска. Годишњица Сребренице ће проћи у знаку покушаја одређених кругова из Британије и САД да се РС укине – поручује наш саговорник.

Антић оцењује да британска резолуција не може имати последице по Србију јер је наша држава у Међународном суду правде ослобођена кривице. Али, истиче он, ништа мањи проблем није укидање РС, јер Србија “у том случају неће бити тешко рањена, већ ловина”.

У Влади Србије, међутим, незванично кажу да резолуција неће проћи у СБ УН јер ће је блокирати Русија, а могуће и Кина.

Милорад Додик јуче није желео да коментарише сазнања „Блица“ о удару из Лондона.

Што се тиче наших сазнања да ће Ангела Меркел почетком јула доћи у Београд са захтевом да се Србија дистанцира од њега, Додик је рекао да он „дистанцирање није приметио“, а да „има интензивне контакте и с Вучићем и с Николићем“.

Извор: blic.rs