Прочитај ми чланак

Режимском сервису нови пројекат од ЕУ, протест Коалиције за слободу медија

0

Коалиција за слободу медија протестовала је јуче поводом информације да ће Европска комисија формирати "прву европску новинску редакцију" и укључити Танјуг у њен рад.

Према доступним подацима, у питању је редакција која ће бити састављена од извештача 16 новинских агенција у европским земљама. Бавила би се извештавањем о процесима у вези са Европском унијом и требало би да почне да ради средином 2022. године. Србију ће у тој мрежи представљати новинска агенција Танјуг, најављује се у саопштењу.

Коалиција подсећа да је Танјуг медиј препознат по блиској сарадњи са владајућим структурама у Србији.

„Осим што ужива повлашћени положај приликом расподеле различитих буџетских фондова, Танјуг је годинама радио упркос уредби Владе Србије. Новинска агенција Танјуг требало је да престане са радом у октобру 2015. године, чак пет година после тог рока пословала је и емитовала информације уз одобравање из врха власти“, навела је Коалиција.

Коалиција пита Европску комисију како је могуће да је спремна на сарадњу са Танјугом који је „пласирао нетачне информације у интересу политичара и странака“, преноси Данас.

„Како је могуће да је Танјуг део дугорочног пројекта вредног 1,76 милиона евра, а да је репутација те агенције дубоко нарушена јер је директно учествовала у урушавању демократије? Како је могуће да Европска комисија финансира управо ону редакцију која је одговорна за производњу дезинформација, за учешће у јавним хајкама против критичара садашње власти за срозавање професионалних и етичких стандарда професије“, пита Коалиција.

Радомир Диклић, директор новинске агенције Бета, каже за Данас да сматра да „бирократија у Бриселу заправо нема појма шта се на пољу информисања дешава у Србији“.

„Наравно, по некој инерцији и вероватно под утицајем и притиском неких агенција, они су узели да помогну у финансирању Танјуга преко неких пројеката, не улазећи ни у структуру власништва јер би сад то могло да се одбрани тиме да то више није државна агенција него приватна“, објаснио је Диклић.

Чланови Коалиције за слободу медија су Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно удружење новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.