Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ „СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ ” ТВРДИ да је ЦИА умешена у убиство Оливера Ивановића

0

Како пише режимски „Српски телеграф” иза ликвидације лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића стоји америчка обавештајна агенција ЦИА.

Како наводи овај таблоид овим речима доцент на Факултету за међународну политику и безбедност Срђан Перишић објашњава позадину ликвидације познатог српског политичара, за кога каже да је био жртва ратоборне спољне политике САД према Русији.

„Убиство Ивановића искоришћено је да се покрене талас антируске хистерије, али и замаскирају прави инспиратори и учесници атентата”, каже Перишић и додаје:

МЕТОДИ ЦИА

– ширење информација
– ширење дезинформација
– ликвидација јавних личности
– државни удари
– сарадња са елитом

„Ако погледамо које стране службе су учествовале или са стране посматрале припреме политичких убистава, долази се до америчких служби”.

Перишић за Српски телеграф још објашњава и да је убиство у Митровици школски пример деловања америчке службе која такве операције спроводи у пет фаза: ширење информација и дезинформација, ликвидацију јавних личности, државне или војне ударе и сарадњу с елитом.

„У случају убиства Ивановића испуњени су сви елементи, изузев овог четвртог, који се тиче државног или војног удара”, тврди Перишић и наглашава:

„На састанку у Подгорици који је ЦИА организовала крајем октобра прошле године Србија је означена као опасна руска база на Балкану. Састанку су присуствовали и шефови црногорске, македонске, албанске, косовске, босанске и хрватске тајне службе, а Албанци су били најгласнији и предлагали су радикалне мере и интензивирање заједничког рада према БИА, као и јако озбиљне мере против државног руководства Србије”.

Овај аналитичар на даље тврди да је на Ивановићевом телу очигледан потпис ЦИА, и као доказ наводи и то што је Стејт департмент непосредно пре трагедије обавестио своје грађане да се на КиМ очекују немири и терористички акти додајући да у Црној Гори је непосредно пре атентата дошло до окупљања оперативаца западних обавештајних служби.

 ХТЕЛИ ДА ПОСТИГНУ УБИСТВОМ ИВАНОВИЋА

1. Изазивање нестабилности на Космету
2. Преузимање севера КиМ
3. Изазивање раздора меду Србима на КиМ
4. Укидање заједничких патрола Кфора и српских снага на административној линији
5. Стављање приче о Специјалном суду у други план
6. Избегавање формирања ЗСО
7. Убрзано формирање косовских оружаних снага под изговором да ће бити већа сигурност
8. Чишћење српских кадрова из косовске полиције на северу јер „не могу да реше злочин“

„Затим су дезинформације пласиране преко наших „аналитичара“ да Русија стоји иза тога, па се догодило убиство, а након тога и ангажовање дела елите да објашњава. Прва информација да Русија стоји иза убиства дошла је из Приштине, од Азема Власија. И први су то пренели прозападни медији”, приметио је Перишић, закључивши:

„Иначе је пракса да се накнадно ограђују, али у случају Ивановића Американци су применили супротан принцип. Унапред су се оградили да они с тим немају ништа, међутим, то је и суштина тајних операција: да ви непријатељу унапред кажете да га збуните. У америчкој спољној политици Србија је окарактерисана као непријатељ због сарадње са Русима и веома су немилосрдни да тај руски утицај зауставе”.

ОКУПАЦИЈА ТЕРОРИСТА

С њим се слаже и руски геополитичар Леонид Савин, који за Српски телеграф напомиње да је намера Американаца јасна: то је покушај дестабилизације ситуације на Косову, окупираног од албанских терориста.

– Имамо информације да је у Црној Гори непосредно пре атентата дошло до окупљања оперативаца западних обавештајних служби. Албанци могу представити ситуацију као што је недостатак стабилности у српској енклави и затражити од Брисела да им да више ауторитета за спровођење закона на целој територији. Међутим, српска страна такође има право да се меша. Питање је само да ли је Београд спреман за потпуну истрагу и деловање како би заштитио суверенитет – закључује Савин за Српски телеграф.