Прочитај ми чланак

Режимски ЧАНАК одушевљен: Вучић је практично ПРИЗНАО Републику Косово!

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак, који отворено и снажно подржава Александра Вучића и Мила Ђукановића, изјавио је данас да је признавањем косовских личних докумената Србија практично признала Републику Косово и њен суштински суверенитет над том територијом.

Одлука председника Србије Александра Вучића да призна косовска документа, додао је Чанак, је „исправан потез“.

Чанак је агенцији Бета рекао да је одавно било јасно, још од 1999. године, да ће руководство Републике Србије све урадити осим да ће „признати да су признали независност Косова“.

„Извор тензија на Балкану је тешко одржив на дужи рок и било је потпуно јасно да ће се с Косовом направити одрживи договор. Пошто је косовска страна инсистирала на концепту реципрочности, било је за очекивати да ће Србија морати да призна документа Републике Косово“, навео је он.

На питање Бете, да ли ће председник Вучић признати и РКС таблице, Чанак је рекао да не постоји разлика између признања личних карти и регистарских ознака и да је логично да власт призна РКС таблице.

Чанак је казао да се признавањем независности Косова смањују тензије на Балкану „које су у овом тренутку неопходне Кремљу“.

„По мишљењу руководства Русије, поновним паљењем Балкана могла би се одвратити пажња од Украјине“, оценио је лидер ЛСВ-а.

Рекао је да је политика Србије „седења на две столице“ сада ушла у нову фазу и да ће потрајати.

„С једне стране, Србија је признала Косово без признања да се оно признало, а с друге стране имамо именовање миљеника Кремља Ивице Дачића за координатора свих служби безбедности. Именовање Дачића је уступак Русији, а признање Косова уступак Западу. Политика ‘седења на две столице’ ће се наставити, али је добро да ће се кретати у правцу нормализације односа с Косовом“, оценио је он.

Нагласио је, „да су Републику Косово признале демократе, данас би горео Београд“.

„Пошто демократе нису на власти, данас имамо демонстрације против ЛГБТ шетње, а око признавања Косова сви се праве мртви, што говори да ‘патриотска опозиција’ готово и не постоји“, рекао је Чанак.

Подсетио је да у преамбули Устава Србије стоји да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије са суштинском аутономијом која ће бити регулисана посебним законима.

„Од доношења Устава 2006. године, ниједна влада се није удостојила да направи ни нацрт закона о косовској аутономији. Косово је сваком председнику служило само да се буса у груди како ће сачувати Косово и Метохију у саставу Републике Србије. Од 2006. године, када је у питању Косово, свако руководство Србије је радило исту ствар, а то је пребацивање лопте на оне који долазе. И сада је остало да то реши Вучић, што је и логично“, закључио је Ненад Чанак.

Да није одушевљен само Чанак, већ и Муслију, доказује и то што је на дан признања окитио читав Београд албанским заставама под изговорм да је то у част винског дружења са Едијем Рамом и Дританом Абазовићем, где могу заједно да славе у Београду и то гала још један корак ка Великој Албанији.