Прочитај ми чланак

РЕЖИМ ХОЋЕ НА СИЛУ ДА ЗАДРЖИ ВЛАСТ Мило увози хулигане из Хрватске да изазову хаос

0

КАКО би сачувао власт, режим ДПС и Мила Ђукановића разрађује неколико сценарија.

Најопаснији је да се на митингу његових присталица у Подгорици, заказаном за недељу, 6. септембра, изазову масовни протести и нереди, а затим уведе ванредно стање и одложи формирање нове владе!

По политичким и безбедносним круговима у Подгорици се попут муње проширила вест да одлазећа власт за реализацију овог пакленог плана, намерава да ангажује и припаднике екстремних навијачких група из Хрватске, из Сплита и Загреба. Наводно је већ остварен контакт са Томиславом Сабљом, који је пре неколико дана пуштен на слободу из једног од хрватских затвора. Он је, према тврдњама оперативаца, добио задатак да регрутује навијаче и у најкраћем року организује њихов одлазак у Црну Гору.

Они би тамо, како је планирано, добили српске и старе црногорске заставе и остала пратећа обележја, а потом би били укључени у изазивање инцидената на етничкој и верској основи, а за које би били оптужени симпатизери просрпских и опозиционих партија.

Позната иконографија уз узвике „сплачине српске“ упућене свештенству СПЦ виђена је у четвртак испред Цетињског манастира. Црногорски националисти окупили су се на скупу „За одбрану Црне Горе“. Носили су транспаренте са поруком: „Никад више 1918.“

Истовремено, поједине присталице и функционери ДПС, који не желе да признају изборни пораз, упућују језиве претње. Тако је један од присталица Мила Ђукановића отворено позвао на убијање Срба, наводећи као узор – Хрвате.

– Ако тако буде, не преостаје ништа друго него пушку на раме па редом од врха главе па даље до задњег! Или ми или они! Као што су урадили Хрвати – написао је Здравко Лазаревић на „Фејсбуку“.

„На бунт“ је позвала и сарадница одлазећег војног министра Црне Горе Предрага Бошковића, Алма Љуљанај Јовићевић, која обавља посао челника Директората за материјалне ресурсе у Министарству одбране:

– Позивамо све градове да дођу у што већем броју, да заједно изразимо бунт према окупаторско-националистичкој власти! Црна Гора те зове, немаш изговор! – написала је Љуљанај Јовићевић на „Фејсбуку“.

СУДАР ВЕЉОВИЋА И ЛАЗОВИЋА

ЦРНОМ Гором круже незваничне информације о потресима у владајућој партији. Актери последњег сукоба у ДПС су председник Мило Ђукановић и министар одбране Предраг Бошковић, коме је у одговорност приписан дебакл ове странке на северу државе. Клинч на састанку Председништва кулминирао је и свађом Бошковића и посланика Андрије Николића, који је решен интервенцијом обезбеђења. Систем се љуља и у полицији, где је ситуација нарочито заоштрена после инцидената у Пљевљима.

Односи су заоштрени између директора Управе полиције Веселина Вељовића и његовог помоћника Зорана Лазовића, за кога се спекулише да има везе са режијом међунационалних изгреда.

Поред паковања режираних инцидената, у очајничком покушају да преокрене изборни резултат, по којем три опозиционе листе имају већину – 41 од 81 мандата, Ђукановићев режим пушта и информације да би неки од посланика са победничких листа могли да пребегну у његов табор.

Такође, пласирају се дезинформације о томе како ће дојучерашња опозиција, ако формира Владу, скренути земљу са европског пута, поништити чланство Црне Горе у НАТО и направити снажан пакт са Русијом, што лидери „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић, „Мир је наша нација“ Алекса Бечић и „Црно на бијело“ Дритан Абазовић свакодневно негирају у својим јавним наступима.

На све то је пуштена и информација да је ДПС послао позив Абазовићу и његовој УРА да се прикључе проевропском блоку партија, које ће формирати Ђукановићева странка.

Абазовић је поновио да се његова коалиција неће приклонити Ђукановићу:

– Па ми смо цео свој политички живот посветили борби против његовог режима – рекао је Абазовић, који очекује да се у најкраћем року направи договор о експертској влади са Кривокапићем, Бечићем и осталим лидерима опозиције.

Ђукановић је и у четвртак за резултате избора и актуелну ситуацију у Црној Гори окривио Русију и Србију, уз оцене да је противљење Москве ширењу НАТО и ЕУ кроз утицај на одређене западнобалканске земље охрабрило ретроградне политике у региону и да је оживљен великосрпски национални пројекат.

– Тај пројекат претендује да обезбеди неку компензацију Србији за изгубљено Косово и наравно да је ту Црна Гора прва жељена мета великосрпског национализма. То ваљда сви једнако добро читамо, није нико необавештен – рекао је Ђукановић, у интервјуу аустријској државној телевизији ОРФ, додавши и да је спреман да оде у опозицију.