Прочитај ми чланак

РЕПРЕСИЈА ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА Ухапшен још један учесник ужичких протеста

0

Ужичанин П.Г. (35) ухапшен је у четвртак увече, након двадесет и више дана од спонтаних протеста у Ужицу, којима су се грађани успротивили режиму Александра Вучића.

Он је пета особа која је ухапшена након протеста, одржаних почетком јула ове године, када су демонстранти јајима, парадајзом и фарбом, гађали огромни банер са ликом Александра Вучића и натписом Српска напредна странка – Градски одбор Ужице, који се налази на фасади хотела Златибор у центру града, у коме је седиште локалних напредњака.

Раније су ухапшена тројица младића која су признала кривицу, а Основни суд у Ужицу је демантовао за Данас сумњу да су то урадили под притиском. Осуђени су на по четири месеца затвора, условно на годину дана, за кривично дело насилничког понашања. Осим њих, била је ухапшена и петнаестогодишњакиња, против које ће се, због њене малолетности, водити редовни судски поступак.

Мирко Филиповић, адвокат ухапшеног П.Г., рекао је за Данас да је његов брањеник лишен слободе у четвртак увече око 22 часа, због сумње да је гађао јајима банер са ликом Александра Вучића, односно да је починио кривично дело насилничко понашање. Он је додао да је његовом брањенику одређено полицијско задржавање до 48 сати и да ће суд одлучити о томе да ли ће му бити продужен притвор до 30 дана, као у случају тројице младића који су раније ухапшени и осуђени за исто кривично дело.

„Хапси се и притвара особа која је осумњичена да је урадила нешто пре двадесет и више дана, а што не представља кривично дело. То је репресија и иживљавање система над грађанима“, поручио је адвокат Мирко Филиповић.

Ново хапшење је осудио и мр Драган Крсмановић, пуковник авијације у пензији и ратни командант ужичког аеродмома Поникве 1999. године, рекавши за Данас да „режим Александра Вучића држи целу Србију на условној казни“.

Крсмановић је раније, у отвореном писму Вучићу, поручио да ухапси њега, јер је он иницијатор тог догађаја.

„Не не иживљавај се над немоћнима, већ ухапси мене јер сам ја инспиратор, организатор и извршилац тог чина којим сам ти симболично пљунуо у лице, али ни близу онако како си ти пљунуо на устав, законе и обичаје ове земље чији си, нажалост, председник“, напосао је Крсмановић Вућићу у писму, које је Данас објавио.

Међутим, како додаје, нико није регаовао на његово писмо, а потом наводи да не верује у то да је његово хапшење изостало због тога што је био ратни командант аеродрома Поникве и оцењује да „режим покушава да прода причу о непристрасности и да би било глупо од његових представника да кажу да неке хапсе, а да су други поштеђени хапшења“.

„Не верујем да они према мени гаје некакво дубоко поштовање, па ме због тога не хапсе. Они траже „мекане“ жртве, а неће да се ухвате у коштац са неким ко ће се бранити, изнети аргузменте, који је спреман да поднесе жртву па и да оде у затвор. На бих прихватио да будем њихова жртва која ће ћутати, већ бих покушао да их разобличим и не бих пристао да потписујем било шта како би ме пустили са условном затворскм казном“, казао је за Данас Крсмановић, који је и члан Политичког савета Двери.

„Режим Алекандра Вучића прави показну вежбу и целу Србију држи на условној казни и поручује да је сваки њен грађанин на условној слободи и да нам се слобода може одузети у сваком тренутку“, поручио је Крсмановић.

Силе мрака

„Двадесет дана после протеста, неко седи у мраку и прегледава видео-снимке и бира ужичку децу и друге грађане које ће да хапсе ноћу, само зато што су јајима гађали постер диктатора“, казала је Катарина Мићуновић, представница ужичког Савеза за Србију, за који је навела да у Ужицу и даље добро функционише, оценивши да новоухапшеног чека иста казна која је изречена тројици раније осуђених демонстраната.

Промене, а не диктатура

„Уместо да ти протест младих људи буде опомена и путоказ да су промене неопходне а диктатура недопустива, одлучио си да поново шириш раздор и хушкаш грађане Србије једне на друге и подстичеш поделе и сукобе“, написао је Крсмановић у писму Вучићу и навео да се „не плаши његових судија“ и да ће „бити захвалан на привилегији да у Европи у 21. веку буде политички осуђеник који својом малом жртвом сведочи о својим уверењима“.