Прочитај ми чланак

„Рејтинг СНС пада, јако пада“: Ово су Вучићеви изнуђени избори, власт је у кризи..

0

Председник Србије Александар Вучић је за 11 година своје власти година одлучивао о расписивању низа ванредних избора, али би предстојећи могли бити први који су изнуђени. И док поједини саговорници Нова.рс тврде да је криза толико дубока да не може другачије да је реши, те да је на одлуку о изборима утицало и то што рејтинг СНС-а пада, други наводе да је одлуку о њима донео још у изборној ноћи у априлу 2022.

Десетине хиљада грађана већ недељама протестује на улицама Београда, а власт је испунила део захтева који је поставио део опозиције и демонстранти. Јасно је међутим да Александар Вучић неће пристати на смену Братислава Гашића са чела МУП-а и одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи. У изјавама за медије у више наврата позвао је опозиционе странке на разговоре, а управо преко медија је и добио одговор да разговора нема до испуњења свих захтева.

Вучић је прексиноћ у обраћању заједно са премијерком Аном Брнабић рекао да ако саговорника из опозиције не буде било, ићи ће се на изборе.

“Јасно је да ћемо имати превремене изборе, само је питање месеца кад ће бити одржани… Ово што је Ана рекла то значи да идемо на убрзано распуштање Скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку у Скупштини, као председник имам обавезу да понудим мандат неком другом да формира Владу Србије. Кад се констатује да не постоји већина у Скупштини, ако не буде постојала, могуће да неко други направи већину… Ако се испостави да то ипак није могуће, ако Брнабић поднесе оставку, СНС неће хтети нови мандат.. Кад истекне месец дана, остају нам уставни рокови око 45 до 60 дана до одржавања избора”, навео је Вучић.

Он је тако разрешио дилеме да ли ће уместо Ане Брнабић поставити новог премијера и реконструисати Владу (што је раније најавио) или ће грађани изаћи на биралишта.

Филип Шварм, главни уредник недељника “Време”, наводи за Нова.рс да је криза у Србији дубока и суштинска и да не може да се реши са овом гарнитуром напредњака на власти. Он сматра да би било какво одлагање ових избора за Вучића било све горе, те да је зато одлучио да пресече и да их распише.

„СНС пада, јако пада“

“Колико лично Вучићу пада рејтинг, то не знам, али странка пада, јако пада. Не може ни он вечно да носи на својим леђима СНС. На неки начин ово што он расписује изборе, то може да буде понуда неког прећутног дијалога са опозицијом и грађанима. Распишу се избори, Гашић ће бити министар у оставци, а новог директора БИА може да бира нова влада. Можда би Вучић са опозицијом могао постићи неки договор око медија и онда да се са тим крене у изборе. Ако се тај договор постигне, онда би Вучић на мала врата истурио захтеве са протеста”, закључује Шварм.

Он додаје да на изборе иде и зато што и даље има “зависне људе” у јавним предузећима, који су још увек ровити и сматра да нема шта да чека.

Шварм каже да је Вучић увек до сада креирао изборе, али да су сада први пут они изнуђени.

“Не може кризу другачије да реши, него изборима. Само 10 месеци траје ова влада. То показује да он ипак мора да иде на изборе и да су они изнуђени”, сматра Шварм.

Политиколог Душан Миленковић, међутим, сматра да је Александар Вучић још у изборној ноћи (12. април 2022) одлучио да се иде на ванредне парламентарне изборе.

“Оно што је јасно рекао у изборној ноћи да ће избори бити на пролеће 2024. И то је и даље једина његова изјава када ће бити избори. Он је одлучио да се на парламентарне изборе иде у изборној ноћи. И експозе премијерке је јасно ограничио мандат Владе, противуставно, на непуне две године. То су одлучили зато што иду редовни локални избори на пролеће 2024. Како би избегли веће губитке, њима је у политичком интересу да се парламентарни избори одрже у исто време кад и локални”, каже Миленковић.

Упитан да ли мисли да су ови избори изнуђени, он каже да је најважнији разлог зашто је Вучић најавио изборе још у изборној ноћи јер зна да је једини начин да претрпе мање политичке губитке ако локални избори буду одржани са парламентарним.

“Претходни локални избори су одржани када их је опозиција бојкотовала и СНС је у власти у 98 одсто локалних самоуправа. Та доминација је потпуно нереална, тако да се очекује да они изгубе значајан број општина, а имају велике проблеме и у Новом Саду и Београду. Њима је једини начин да претрпе мање политичке губитке је да у исто време буду парламентарни избори, на којима би Вучић самостално водио кампању”, закључује Миленковић.

Упитан да ли су и колико на изборе које је Вучић најавио у обраћању у среду утицали протести у Београду, наш саговорник наводи да они покушавају већ месец дана покушавају да контролишу штете које су сами направили.

“Све што они раде је у циљу да смање ту штету и смире протесте, проблем је што им то лоше иде. Тако да свака њихова нова објава или потез се показује као проблематичан”, сматра Миленковић.