Прочитај ми чланак

РЕФЕРЕНДУМ: Америчка амбасада за исту ствар напада Србе и подржава Шиптаре

0
Фото: РАС

Фото: РАС

Америчка амбасада у Сарајеву издала је саопштење за јавност поводом одлуке Народне скупштине Републике Српске по питању права на одржавање референдума. У готово хистеричном тону, наводи се да је то искорак ка „кршењу Дејтона“.

У преводу, Република Српска руши БиХ.

У правно-формалном смислу, отворено је питање употребе институције референдума и са чисто правног становишта, ту би се још и могло полемисати.

Међутим, у политичком и моралном смислу, САД немају ни једно једино право да говоре о „кршењу Дејтона“. Што се политичке димензије тиче, управо су САД у последњих деценију и по користиле сваку прилику да тумаче Дејтонски споразум на штету Републике Српске, због чега нису испоштоване ни основне одредбе Споразума.

Република Српска се под америчким притиском обезвлашћивала, споран је статус Дистрикта Брчко, а све и да је испоштован, српски ентитет је остао закинут за 1 посто територије која му је по слову међународног споразума требала припасти.

Са друге стране, гледано из угла политике, САД су биле спонзори албанског „осамостаљивања“ на Косову. Зашто Албанци имају једно право, а Срби немају?

О референдуму у Српској требало је да размишљају 2008. године, када су дозволили Скупштини Косова усвајање документа о једностраном проглашавању „независности“. Што се моралне димензије тиче, управо се из изјава америчких званичника могло чути много пута до сада да „Дејтон треба мењати“.

Ако су се здушно залагали за промену Дејтонског споразума, одакле сада толика брига за „кршење Дејтона“. Наравно, ствар је у њиховим интересима, јер би они да мењају Дејтонски споразум тако, да укину Српску и створе „унитарну БиХ“.

У сваком случају, што се САД тиче, како су радили-тако им се и враћа! Рушили су „дејтонски поредак“ пуних петнаест година и отворили врата за ово што се дешава данас. Одлука Републике Српске је последица америчког чињења. У српском језику постоји пословица: можеш чинити шта хоћеш. Али не можеш докле хоћеш. Нека се у америчкој Амбасади у Сарајеву мало запитају и о томе!

Извор: Фонд Стратешке Културе