Прочитај ми чланак

Реакција Кобри као кафанска туча, недостојна мушкарца, ако они бране Вучића…

0

"Ако Кобре онако штите председника онда сам ја уплашен, јер изгледа да не умеју да раде свој посао. Оно је изгледало као кафанска туча, оно није достојно мушкарца и старешине. Надам се да људи разумеју да оно није слика и прилика Војске Србије", рекао је војни аналитичар Александар Радић, коментаришући инцидент на суботњем протесту.

Александар Радић каже да о обезбеђивању Председништва морамо да размишљамо аполитично и кроз струку.

„Председник Вучић или неки други председник не може да каже нећу обезбеђење, не може да их премешта, они су ту да га штите. Ако смо имали кампању у најгрђим таблоидима да Вучићу прети атентат и опасност онда је то разлог више да се буде обазрив. Вучић је изабран на изборима и постоје структуре које треба да га штите“, наводи Радић.

Он сматра да су припадници Кобри показали неоспособљеност.

„Они раде јако софистициран посао, постоји много техника како се неке ствари изводе елегантно, имате начин да интервенишете у складу са здраворазумском проценом, да примените и слилу ако треба, али да то изведете другачије од онога скандалозног пред камерама“, каже он.

И Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику сматра да су Кобре поступиле крајње непрофесионално, и да, иако по закону имају право да користе физичку снагу, начин на који су применили силу говори да ли су они довољно обучени.

„Зашто су полицајци стајали, а војни полицајци држали кордон је чудно решење. Чудно је што војна полиција није оборила Срђана Марковића већ га је гурала, он је престао да пружа отпор и тада је морала да престане примена физичке снаге. Ја мислим да је проблем недостатак комуникације, јер демонстранти су на крају предали захтеве и мислим да све то није послало добру слику о Србији“, рекао је Ђорђевић.

Он је рекао да припадници војне полиције не морају да имају униформе, али да су могли да имају метални ланац да се види да су из војне полиције и да мисли да би тада ситуација била другачија.

Оно што ми не знамо је до које мере иде задирање политике и послове обезбеђења, додао је Радић.

„Нарушава се професионализам. Људи из безбедносног система су постали клијенти политичара, то вреди и за припаднике Кобри и за генерале који не чувају свој дигнитет. Неће нам бити речено како је све то функционисало у суботу, сваком посматрачу је јасно да је то био дилетантски поступак. Имамо осоран стил комуникације власти, они се задовољавају тиме што су рекли да је све по закону, а не допушта се озбиљна расправа, сад је наредна фаза напад на оне који критикују наступ Кобри“, каже војни аналитичар.

Саша Ђорђевић је навео да је јако важно да се зна како се врши заштита.

„Биро за коориднацију служби безбедносри и Савет за националну безбедност врше процену угрожености и ко ће да чува Председништво. Председника штити војна полиција, Бориса Тадића су исто чувале Кобре, Томислава Николића је чувала полиција. Премијерку би требало да чува дирекција полиције“, каже Ђорђевић.

„Од личности зависи ко ће да га чува, како се промени председник он одређује правила игре. Вучића, од када је био министар одбране, чувају кобре. Било би добро да уведемо константно решење и да увек буде тако“, наводи Радић и додаје да имамо претерану употребу одбармбеног система у медијима.

„У иностранству видите да имају стално решење и мањи додир политичара са војним јединицама. Код нас је дневна спона политике и људи у одбрамбеним снагама. Треба да имамо једном за свагда дефинисано решење и да се онда професионалци питају шта се дешава“, рекао је Радић.

Говорећи о последицама суботњег инцидента, Ђорђевић је објаснио да су сви војни полицајци имали обавезу да поднесу извештај свом старешини.

„Постоји могућност да Марковић поднесе притужбу унутрашњој контроли која мора да реагује. То је институција која мора да каже да ли је све било у реду и у складу са законом. Али би без обзира на пријаву требало да причају са старешинама, да кажу која средства принуде су користили, зашто и под којим околностима“, навео је.

Ђорђевић сматра и да када је у питању обезбеђење, политичари не би требало да улазе у посао професионалаца.

„Можда је некоме слатко када Вучић побегне обезбеђењу и оде да се вози, али то се тако не ради и не прича се о томе. Зна се шта је посао полиције и како се ради заштита. Ми имамо нон стоп по медијима да је угрожена безбедност и то траје 3-4 године. Ако имамо гомилу таквих прича за које не знамо да ли су истина, онда се поставља питање – ако председник није безб да ли смо ми“, додаје Ђорђевић.

Вучићеву одлуку да се уклоне ограде испред Председништа, Радић види као политички маркетинг.

„Озбиљно је питање како обезбедити Председништво јер се налази на улици. Многе земље које су мирне и стабилне па су поставиле ограде. Или пред републике мора да буде у неком објекту који је лакши за заштиту, велики је проблем код Председништва је како ограничити кретање људи. Зато треба пустити струку да одлучи о обезбеђењу. Политичари се мењају, одлазе и долазе и зато један човек треба да одреди заштиту“, сматра Радић.

Гости Н1 коментарисали су и Вучићев захтев да убудуће зграду Председништва штите жене – припаднице Кобри.

„То је пародија стварности, ти људи су тамо да штите председника, а не да буду предмет форме медијске манипулације“, каже Радић.

„Важно је да су ти људи професионални а не да ли су жене или мушкарци. Не знам како он то може да одлучи. Не знам шта се жели тиме постићи, сви који су обучени за тај посао треба да буду ту, небитно да ли су жене или мушкарци“, рекао је Ђорђевић.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!