Прочитај ми чланак

РЕАКЦИЈА БРИТАНАЦА: „Трампово извињење Србима нови знак да је руски играч“

0

Њујорк -- Британски професор Ерик Горди каже да је извињење Доналда Трампа Србима због бомбардовања још један знак да се председнички кандидат сврстава уз Русију.

tramp 4

Експерт за југоисточну Европу је рекао за „Њузвик“ да оно што је Трамп рекао „Недељнику“ личи на „тактику руских власти којом се привлачи српска подршка“.

„Најочигледнија интерпретација ове изјаве јесте да је она још један знак његовог сврставања уз Русију. Искрено, овакве изјаве обично представљају симболичне покушаје руских политичара да додатно подигну ниво озлојеђености према САД“, рекао је Горди.

Професор на Лондонском универзитетском колеџу каже да је део у коме Трамп говори о промени политике ка Балкану „само Трампова реторика“.

„Што се тиче политике САД према Балкану, она је била пуна подршке према Србији након бомбардовања деведесетих. Тешко је замислити да би САД могле да буду више просрпски настројене него сада“, рекао је Горди.

„Њузвик“ наводи да је бомбардовање „снажан фактор који држи Србију званично неутралну када су у питање војне алијансе“.

„Било да је то НАТО, било да је то Русија, иако су све суседске земље осим Босне већ или ушле у НАТО или су процесу приступања алијанси. Русија покушава да ојача политичке и војне везе са Србијом, а резултат таквог понашања је то што шаљу своје трупе на прву војну вежбу на тлу Балкана, у Србију“, наводи лист.

Такође, „Њузвик“ наводи да је Кремљ често „покушавао да игра на карту религије између две православне земље, као и на улогу у борби против нациста у Другом светском рату“.

„Ова реторика је у складу и са руском линијом у Србији, али и крајњом десницом у САД која види сукобе у Југославији као борбу између хришчанства и ислама. Они сматрају да су Босна и Косово прва места где је ислам заузео простор у Европи“, каже Горди.

Професор истиче и да су за Трампа на предстојећим изборима веома важни Охајо и Пенсилванија, „савезне државе које имају највећу концентрацију гласача који вуку порекло са Балкана“.

„Овакве изјаве би могле да имају везе и са тим“, рекао је он.

Председнички кандидат републиканаца се „извинио Србима због бомбардовања и најавио нову политику према Балкану уколико он победи“, у интервјуу „Недељнику“.