Прочитај ми чланак

Разоткривен – Кремљ: Вучић није тражио помоћ од Путина око Косова и Метохије!

0

Русија спремна да помогне и жели да се тензије на Косову и Метохији ублаже што пре

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић није тражио од председника Руске Федерације Владимира Путина помоћ у смиривању тензија на Косову и Метохији.

„Вучић није питао Путина за помоћ у смиривању тензија на Косову и Метохији, али зна се да ми држимо до наших братских односа са Србима и да желимо да се тензије на КиМ смире што пре“, прецизирао је Песков.  

Према његовим речима, за Русију је најважније да се косовским Србама обезбеде и гарантују сва права као и да се договор постигне мирним путем.

„Ми се безусловно залажемо за то да сва права косовских Срба буду апсолутно обезбеђена и да се испуне све обавезе које су у складу са потписаним документима која се тичу Косова и Метохије. За нас је најважније да се осигурају интереси Срба и, наравно, да све стране уложе напоре како би се тренутна ситуација решила мирно, дипломатским путем“, нагласио је Песков.

Патроле специјалне полиције тзв. Косова у недељу су упале на брану Газиводе и заузеле објекат, одакле су скинули српске заставе и поставили своју стражу. Газоводе су главни извор воде за тај регион и важан извор енергије за тај крај, а највећи део језера налази се у општини Зубин Поток, насељеној претежно српским становништвом. Председник Србије Александар Вучић позвао је Албанце и Србе да одрже мир на Косову и Метохији, истакавши да косовски Срби нису криви за тренутни пораст тензија у јужној српској покрајини.

Руски одговор Западу на горњу границу цене нафте

Одговор Русије на одлуку Запада да одреди горњу границу цене нафте биће завршен и озваничен председничким декретом наредних дана, казао је Песков одговарајући на питање да ли Русија спремна одговор Западу због нафте.

„Подсећам да је у Бишкеку председник Путин рекао да ће то бити одговарајућа уредба и да има још неких аспеката о којима се разговара. Наредних дана одлука ће бити донета у форми председничког указа“, прецизирао је Песков.

Санкције Запада које се тичу цене руске нафте ступиле су на снагу 5. децембра. Европска унија је забранила увоз руске нафте која се допрема морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су и ограничење на цену нафте на 60 долара по барелу.

Заменик руског премијера Александар Новак је, коментаришући одлуку, рекао да Русија неће прихватити ограничење цена нафте, чак и ако би морала да смањи производњу и додао да су таква ограничења мешање у тржишне принципе. Русија је спремна да ради само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима.

Кијев не шаље захтев за глобални мировни самит

Није познато да су Сједињене Државе подстакле Кијев да се укључи у било какве мировне преговоре, а од њих није било захтева за разговор на високом нивоу, изјавио је портпарол Кремља одговарајући на питање да ли је било захтева из САД или Немачке за разговоре са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

„Имали смо разговор са канцеларом Шолцом прошле недеље. Не знамо да ли су Сједињене Државе некако подстакле Владимира Зеленског да пристане на одржавање глобалног мировног самита. Али за сада није било захтева за то“, одговорио је Песков.

Он је додао и да у распореду руског председника Путина нема планираног разговора са француским председником Емануелом Макроном.

„Не, у плану нема таквог разговора, јер до сада није било иницијатива са француске стране“, рекао је Песков, одговарајући на питање о могућности телефонских разговора Путина и Макрона који је недавно изјавио да одржава редовне контакте са руским председником. 

Информација о одбијању индијског премијера Нарендре Модија да се састане са руским председником Владимиром Путином није тачна, пошто такав састанак није ни био планиран пре краја године, објаснио је Песков.

Крајем прошле недеље „Блумберг“ је објавио да је Моди наводно одбио да се састане са Путином због претње од употребе нуклеарног оружја у Украјини.

„До краја године њихов састанак и није био планиран. Нико ништа није одбијао. Распоред састанака за следећу годину ће тек бити договорен“, демантовао је Песков извештаје „Блумберга“.

Велика Путинова конференција за новинаре догодине

Председник Руске Федерације ће разговарати са новинарима, потврдио је Песков, а датум традиционалне Путинове велике конференције за новинаре биће ускоро најављен.

Велика конференција за штампу председника је годишњи догађај који се одржава од 2001. на коме шеф државе говори о главним економским и социјалним питањима, који ће, највероватније, бити одржана у 2023. години.

На питање новинара о дочеку Нове године у Кремљу Песков је одговорио да га неће бити.