Прочитај ми чланак

Разорни ударац: Преломни дан и велика прекретница за Црну Гору

0

Локалним изборима у Црној Гори на којима је ДПС доживео дебакл, политичка шаховска табле је преврнута и створена нова политичка реалност, сматрају аналитичари уз оцену да странка Мила Ђукановића после оваквог пораза има мале шансе да се врати на власт.

Аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да за њега не представља изненађење резултат Покрета Европа сад на јучерашњим изборима у Подгорици, али и у још неколико градова у Црној Гори, поготово и у Даниловграду.

„Ја сам и прије избора очекивао да ће они имати преко 20 одсто гласова У Подгорици. Једноставно њихова прича у којој је у фокусу животни стандард одговарала је великом броју грађана којима је досадило да слушају о угрожености државе са једне или друге стране. Предозирани су грађани том причом о одбрани државе. Моје велико изненађење је резултат Покрета УРА, поготово у Подгорици, мислио сам да ће имати око 10 одсто процената гласова , али су подбацили, рекао бих из више разлога”, констатује Дрецун.

Најгори резултат ДПС-а у историји

Наш саговорник истиче да је ово дефинитивно најгори резултат ДПС-а у историји и да се та партија налази на великој прекретници.

„ДПС ће или нестати са политичке сцене или морају предузети неке радикалне промјене како би као партија опстали. Мислим да им се сада неће журити да иду на парлaментaрне изборе, јер једноставно њихов пад је превелики”, сматра аналитичар.

Дрецун истиче да је ДПС изгубио важне градове, тако да је побједа ДПС-а у Бијелом Пољу Пирова побједа, вјероватно негдје и очекивана у том граду.

„ДПС само да је Подгорицу изгубила било би то много, али за мене је велико изненђење губитак неколико градова, а посебно Даниловграда. Подгорица је највећи политички пораз ДПС-а, али Даниловград је, чини ми се, суштински пораз те партије. Пораз у Даниловграду представља највећи поремећај у моћи ДПС-а, а и ту је Европа сад узела гласове ДПС-а и остварила одличан резултат”, коментарише Дрецун.

Он очекује расплет политичке ситуације на прољеће када сматра да ће кандидат парлментарне већине од 30. августа 2020 постати нови предсједник државе.
„Само треба да парламентарна већина избјегне замке потпуно бесмислених свађа, већ да почну да сарађују”, поручује Дрецун.

Преврнута шаховска табла

Аналитичар Војин Грубач каже за Спутњик да су ови локални избори били од стратешког значаја за Црну Гору, што показује и њихов резултат.

„Политичка шаховска табла у Црној Гори након ових избора је преврнута и створена је једна нова политичка реланост. Прије свега мислим на изборе у Подгорици, који су били кључни по свом значају. Након резултата можемо казати да је режим Мила Ђукановића коначно збачен са власти без икакве шансе да се врати на власт. Са овим поразом на изборима збачени су и медији, пропагандисти, колумнисти, који су 30 година тровали јавност у Црној Гори и само државу неколико пута доводили на ивицу грађанског сукоба.

„Оно што је значајно у овом поразу ДПС-а је успјех Покрета Европа сад. По мени, њихов успјех ће донијети промјене и на другом полу црногорске политике, оном што су контролисали ДФ и Демократе, који нијесу вукли праве потезе и то је Европа сад искористила”, тврди Грубач.

Наш саговорник истиче да очекује даљу трансформацију црногорске политичке сцене и појаву нових политичких снага и структура.

„Ови локални избори су велико освјежење за Црну Гору, велика шанса за Црну Гору, али и велико упозорење партијама да морају ослушкивати шта грађани мисле, како цијене њихово ђеловање, иначе ће непријатно бити кажњени на сваким наредним изборима”, каже Грубач.

ДПС се саплео о „идентитетски камен“

Професор Саво Марковић за Спутњик каже да су резултати ових избора за њега очекивани, само што је он предвиђао још већи суноврат ДПС-а и његових коалиционих партнера.

„Задовољан сам резултатима избора јер је енергија од 30. августа 2020. године сачувана и рекао бих и унапријеђена. За мене је мање важно ко је боље, а ко лошије прошао, појединачно из те коалиције која је побиједила на парламентарним изборима, да ли је УРА прошла лошије, Демократе или ДФ….то је мање битно…”, каже професор Марковић.

Није га, каже, изненадио ни успјех покрета Европа сад.

„Они су повећали пензије и плате, улили су наду овом осиромашеном народу. Ријеч је о младим људима који имају свој професионални и људски кредибилитет, они су понудили нешто ново на политичкој сцени и зато су успјели”, сматра професор Марковић.

Наш саговорник додаје да би ДПС из овог пораза требало да извуче неке поуке, али истиче да му се чини да су у тој партији превише заслијепљени истицањем идентитеских питања, која су дио историје.
„ДПС се саплео о тај ‘идентитетски камен‘ и тешко да ће устати. Ја лично не бих ни волио да се они врате на политичку сцену, јер су владали на матрици комуниста, која се овдје користи у Црној Гори последњих 70 година. Ваља истићи да се показало како не можете владати преко мањинских народа против већинског народа, што је ДПС чинио. Они тобож заговарају грађанску државу, а форсирају причу о мањинским нарадима. Онда прича о сталној угрожености Црне Горе – ја не видим да је Црна Гора од било кога угрожена осим од ДПС-а и њиховог лидера Мила Ђукановића”, закључује професор Марковић.