Прочитај ми чланак

Раздор међу напредњацима у НС: Обрачун због „отимања путника“ за Вучићев скуп

0

Како се дан контрамитинга Александра Вучича приближава, тако расту тензије међу новосадским напредњацима од којих се очекује да испуне задате квоте. Почетна квота од 15.000 људи који су 26. маја требали да буду спроведени аутобусима у Београд на “највећи митинг у историји Србије”, смањена је на 10.000. Разлика од 5.000 је пребачена другим општинама које су показале “бољу ажурност”. Да су и ових 10.000 проблем, потврђују све чешћи инциденти између новосадских организатора, који једни другима “отимају” путнике.

Сваки новосадски функционер, директор, посланик, одборник, председник месног одбора СНС … добио је немалу цифру људи коју мора да обезбеди за унапред резервисане аутобусе. У зависности од положаја и функције расте и број чланова за чији долазак морају да гарантују. Затим се спискови са именима “путника” шаљу у централу где се прави јединствена база података, да не би било дуплирања људи.

“Спискови се шаљу у централу странке, а рачунају се они који први пошаљу. Међутим, то није гаранција де ће љди заиста и физички бити у том аутобусу, па их онда још додатно зову из кол центра и проверавају да ли долазе на митинг и на чију препоруку”, каже извор Нова.рс, напомињући да управо зу настају проблем, јер се испоставило да је велики број “протестаната” истовремено на више спискова.

Дуплирања су довела и до сукоба између напредњака из Футога и Ветерника, приградских насеља која важе за упориште напредњака. Као сигурне СНС базе, ова насеља су добила квоте од 1.500 људи. За испуњење ове норме у Футогу задужена је, сазнаје наш портал, народна посланица СНС Јасмина Обрадовић, која је на свој списак ставила своје симпатизере из Футога. Међутим, испоставило се да је добар део њих запослено у Герентолошком центру у Ветернику, те су се нашли на списку директора установе, упркос томе што им је пребивалиште у Футогу. Показало се да је директорска моћ јача од страначке, јер се већина радника уписала на листу свог директора, што је изазвало свађу између ова два СНС кадра.

Обрадовићева је, каже извор Нова.рс, за попуњавање аутобуса тада посегла за радницима јавног погребног предузећа “Лисје”, у ком је својевремено и сама радила. Међутим, и ти је наишла на отпор директора, који је и сам у обавези да испуни квоту. У нешто бољој позицији нашао се само директор новосадске “Чистоће”, који је за петак већ резервисао 12 аутобуса, и чији радници не пружају отпор да радни дан уместо на депонији, проведу у Београду.

“Боље ми је да идем тамо него да радим на контејнерима”, кратко је појаснио један радник свој мотив за одлазак на Вучићев митинг. Како каже, на тај дан у Новом Саду ће остати свега шест радника на одношењу смећа, три возача и један “да се јавља на телефон”.

Полазицима ће се “по глави” плаћати по 5.000 динара, док ће “вође аутобуса” на то добити још по 2.500 динара, а ддатно ће бити плаћано и “махање заставицом”.