Прочитај ми чланак

Расписивањем и председничких избора Вучић мами опозицију на биралишта?

0

Председник Србије Александар Вучић, како сазнаје Директно.рс, хоће да 2020. поред парламентарних распише и ванредне председничке изборе како би продужио владавину још неколико година, Политички аналитичари сматрају да је скраћивање његовог мандата и расписивање избора нерационално, имајући у виду како су у таквим случајевима прошли Слободан Милошевић и Борис Тадић.

Разлози за овакав потез председника Српске напредне странке су вишеструки. Главни може бити његова свест о томе да би тешко могао на редовним председничким изборима 2022. године да победи јединственог опозиционог кандидата, који би био ванстраначка личност.

PRINTSCREEN N1

Политички аналитичар, филозоф и посланик Ђорђе Вукадиновић истакао је за Директно.рс да не верује да ће се тако нешто десити, али не искључује могућност с обзиром на то да, како каже, Вучићу свашта може да падне на памет.

– Од њега се могу очекивати разне ствари, али не знам да ли ће ићи на ту варијанту, иако би му она значила неку врсту обнове легитимитета у случају масовног бојкота. Тада би му председнички избори били нека врста потврде и опозицији би у том случају било још теже да се не појави са кандидатом. Уколико председнички избори буду расписани истог тренутка када и парламентарни, опозицији би то отежало ситуацију, али свакако да неће одустати од бојкота. Вучић сада има известан мандат и нисам сигуран да ли би се усудио да га мења за други који је неизвестан – рекао је Вукадиновић.

– Ако се има у виду искуство Милошевића и Тадића са расписивањем превремених председничких избора који су изгубили те изборе, мислим да Вучић не би смео да се усуди на то, без обзира што би то био добар мамац и за опозицију – закључује Вукадиновић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић казао је за Директно.рс да није сигуран да ли је рационално расписати ванредне председничке изборе, али да би странка СНС свакако имала корист од тога.

– Ако би и председнички избори наредне године били расписани, то би најпре користило СНС-у, јер Вучић рејтингом који је виши од рејтинга СНС-а може да повуче ту странку да и она боље прође на изборима. Када је реч о опозицији, мислим да је она врло хетерогена и подељена око става у вези изласка на изборе. Расписивање председничких избора би у то унело само нови елемент. Опозиција не би била ни у бољем, ни у горем положају, СНС би као странка имала већи рејтинг, а што се тиче Александра Вучића, не знам колико је рационално да скраћује мандат – сматра Анђелковић.

Анђелковић додаје да за сада ништа не указује на то да ће опозициија бити јединствена до 2022, али да није сигурно ни да ли ће Вучић имати подршку као сада.

– Тешко је рећи да ли ће Вучић бити слабији или јачи, али оно што је за сада видљиво јесте чињеница да је опозиција подељена и слаба и да се ништа неће променити – закључио је Анђелковић.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!