Прочитај ми чланак

Расписани избори за председника Црне Горе – гласање 19. марта

0

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић расписала је председничке изборе за 19. март, објављено је на сајту Скупштине.

Сагласно члану 89 Устава Црне Горе и члану 2 Закона о избору Председника Црне Горе, председник Скупштине Црне Горе је овлашћен и дужан да распише изборе за председника Црне Горе најкасније 120 дана пре истека мандата председника Црне Горе.

Након објављивања коначних резултата на изборима 2018. године садашњи мандат председнику Црне Горе започео је полагањем заклетве пред посланицима у Скупштини Црне Горе 20. маја 2018. године, тако да је последњи дан рока за расписивање избора 19. јануар 2023. године, пише у саопштењу Скупштине.

Имајући у виду да су у априлу велики верски празници све три најбројније конфесије у Црној Гори, оцењено је да је најпримереније и најадекватније да термин за одржавање избора буде 19. март 2023., наводи се у саопштењу.

Ако ниједан од могућих кандидата не добије више од половине гласова бирача у првом кругу избора, други круг ће бити одржан након 14 дана.

Како је саопштено, питање које је у јавности отварано о истовременом одржавању избора за посланике у Скупштини Црне Горе и избора за председника Црне Горе не зависи од председника Скупштине.

Сагласно Уставу Црне Горе, мандат посланика траје четири године, што значи да би редовни избори за посланике у Скупштини Црне Горе требало да буду одржани 2024. године.

“ Да би се одржали ванредни избори, односно посланицима престао мандат пре времена на које су изабрани, Устав прописује само две могућности: распуштање Скупштине и доношење одлуке о скраћењу мандата“, наводи се, између осталог, у саопштењу.

У овом тренутку нису испуњени услови за распуштање Скупштине, а да би Скупштина донела Одлуку о скраћењу мандата потребно је да то предложи најмање 25, а гласа 41 посланик, а онда наредног дана од дана ступања на снагу те одлуке да председник Црне Горе распише изборе.