Прочитај ми чланак

„Раскинути приватизацију ПКБ-а, купац није испунио НИЈЕДАН обавезујући услов“

0

Народна странка најавила је данас да ће од Агенције за приватизацију тражити да раскине уговор о приватизацији ПКБ-а који је компанија Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата купила за 107 милиона евра.

„Ал Дахра није испунила ниједан од услова прописаних обавезујућим уговором са државом, по којем је била обавезна да уложи 30 милиона евра и да задржи исти обим и квалитет производње, а са друге стране је укинула 10 газдинстава, док држава не реагује на очигледне неправилности“, рекао је телевизији Н1 председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд, Борислав Боровић.

Боровић је истакао да 1. новембра истичу обавезе Ал Дахре према држави Србији и да после тога та компанија „може да ради шта хоће“.
„Ал Дахра може да потпуно затвори производњу у компанији која обезбедјује храну за велики број Београдјана, и може да се претвори у градјевинску фирму“, рекао је Боровић.

Навео да је Народна странка у последњих годину и по прикупљала документе и да је утврдила велики број неправилности и током приватизације ПКБ-а и након што је та компанија продата Ал Дахри.

„Надлежни органи морају детаљно да испитају цео процес, који је почео 2014. године одлуком Владе Србије да субвенциониште само 300 крава у ПКБ-у од укупно 8.300, што значи да субвенцијом није обухваћено 8.000 крава, чиме је ПКБ директно угрожен“, рекао је Боровић.

Он је истакао да је ПКБ пре приватизације лошим одлукама „намерно оштећен за 550 милиона евра“.

„Министарство градјевинарства је крајем 2015. године почело да прекњижава на ПКБ државно земљиште које је та компанија користила, што је недозвољено, и на крају је државно земљиште прекњижено на приватну корпорацију ПКБ. Да није тога било, приватизација не би била могућа“, рекао је Боровић.

Подсетио је да је у приватизационом поступку одредјена цена за ПКБ од 105 милиона евра, уз услов да потенцијални купац има промет од 400 милиона евра.

„Ниједна фирма из Србије није испуњавала тај услов и појавио се један понудјач који је купио ПКБ по цени од 107 милиона евра, да не буде баш да је купио по почетној цени“, рекао је Боровић.

Телевизија Н1 је објавила да је тренутно лоше стање у бившем ПКБ-у, односно садашњој фирми Ал Дахра Србија, јер су краве неухрањене, затворене су фарме а радници примају минималне плате.