Прочитај ми чланак

РАСИМ ЉАЈИЋ: Ако му је Србија шовинистичка зашто Угљанин прима од ње 20.000 евра месечно?

0

sulejman-ugljanin-rasim-ljajic-13
Изјава председника Бошњачког националног већа (БНВ) Сулејмана Угљанина да је Србија шовинистичка творевина озбиљан је почетак његовог политичког краја, као и његове Странке демократске акције (СДА) Санџака, рекао је синоћ потпредседник Владе Србије и министар Расим Љајић.

БНВ узима 20. 000 евра месечно од државе Србије, па ако је Србија шовинистичка, зашто онда Угљанин нема проблем да узима те паре од „шовинистичке земље“, запитао се Љајић.

Учествујући у емисији Тешка реч на ТВ Пинка, у којој се није појавио Угљанин иако је био позван, Љајић каже да лидер СДА “нема појма шта је изјавио нити има представу о тежини те изговорене речи.

Оптужујући Угљанина да је два одсто становништва конфронтирао са државом, подсетио је да је пре свега пар месеци лидер СДА седео у Влади Србији.

Изјаве попут Угљанинове биле би, казао је Љајић, претеране и за време Слободана Милошевића, а камо ли данас када се Србија налази на европском путу.

За Угљанинов митинг, који је у петак одржан у Новом Пазару, Љајић је рекао да је тај скуп више личио “на политичку сахрану” , којој је присуствовало 357 људи међу којима су била и два пуна аутобуса из Тутина, његове главне изборне базе.

“То је почетак озбиљног политичког краја СДА. То је била политичка сахрана јер на овој теми не можете више да добије ниједан глас грађана које искључиво занима посао, путеви, вода, канализација”, рекао је он.

Љајић је са жаљењем констатовао да ће од свега што је Угљанин до сада у Санџаку радио, па и од ове изјаве највећу штету трпети народ.

Напоменуо је и да је Угљанинова најновија изјава изазвала веома негативна реаговања амбасадора арапских земаља који, како каже, не могу да верују да се то догодило.

Указујући на основну функцију БНВ-а, које је и организовало тај протест, Љајић је рекао да је основна делатност те институције да се бави питањима очувања идентитета мањина у Србији.

За то БНВ добија средства у просеку 20.000 евра месечно, па ако је Србија шовинистичка творевина, зашто онда та институција узима паре од такве државе, запитао је Љајић, који је и лидер Социјалдемократске партије Србије.

Изричит је да не очекује радикализацију стања у Санџаку, а решење види у решавању пре свега економско социјалних проблема.

Љајић је изјавио да је постигнути аранжман са ММФ-ом показатељ да је Србија на добром путу.

Од тих пара, каже, Србија неће видети конкретну корист, али је свету послат сингнал да смо сигурна земља за инвестиције, те да у њој може да се послује.

“У економском смислу то је добра лична карта. У политичком смислу то ће помоћи да отворимо поглавља у преговорима са ЕУ. Не знам која опција може да оспори ове циљеве. Можемо да говоримо о томе да ли је могло брже”, рекао је Љајић.

“Главни проблем су незапосленост и лоса инфрструктура. Зато је решење већа улагања у инфраструкутуру. Али ко ће да дође да уложи новац, ако један од политичких лидера каже да је ова држава шовинистичка творевина И позива НАТО на интервенцију. И да имате политичку стабилну ситуацију није лако, а камо ли када имате овакву”, казао је Љајић.

Заменик главног уредника “Новости” Милан Бабовић се, међутим, не слаже са Љајићем по питању могућности радикализације актуелне ситуације у Новом Пазару и Санџаку И каже:

“Ја сам оптимиста у мери у којој хоћу да верујем да страним силама није интерес да овде отварају жариште. Надам се да центрима моћи не одговара још једно тектонско подручје у Србији”.

Подсетио је да је за то подручје формиран и посебан неформални кокус “Пријатељи Санџака”, који чине амбасадори најутицајнијих држава света у Београду.

Занимљиво је, каже, да ниједна слична група није формирана, на пример, за развој Власотинца или Црне Траве.

Угљанин више нема подршку Ердогана

Треба бити опрезан зато што је утицај Турске на овај простор изужетно јак, имамо и продор Анкаре у смислу да она на неки начин жели да задржи своје присуство овде, а да не помињем чувене изјаве (председника Турске Реџепа Тајипа) Ердогана у Призрену”, рекао је Бабовић и додао:

Бојим се да у овом лудилу и повампирењу хладног рата не будемо монета за поткусуривање. Треба бити опрезан јер подручје Санџака може бити опасно”.

Изражавајући неслагање, Љајић тврди да Угљанин више нема подршку Ердогана, посебно након разних изјава на његов И рачун Владе Србије.

Више је него уверен, каже, да не постоји ни минимум сумње да је могуће дестабилизовати земљу која је на прагу ЕУ, попут Србије.

“Ако је Србија игде направила помак, направила је на пољу људских и мањинских права. Све можете да замерите, али на овом плану сувише је танко да било ко покуша да овај проблем интернационализује”, тврди Љајић.

(Танјуг)