Прочитај ми чланак

РАШИЋ демантовао Вучића: Школа ради у Лапљем селу; Насилници у притвору

0

Основни суд у Приштини одредио је данас притвор до 30 дана седморици младића осумњиченим за учествовање у масовној тучи у Лапљем Селу овог понедељка, у којој је повређен син политичара са Косова и Метохије, Ненада Рашића и још једна особа.

Рашић, чији је син задобио тешке телесне повреде, каже да је сигуран у то да његов син није имао сазнања да ће доћи до туче, те да се не могу „упоређивати две групе“- једна коју су чинили „голоруки ученици који су излазили из школе“, а друга – младићи од којих су неки завршили школу пре више година и који су их чекали наоружани хладним оружјем.

У разговору за Коссев демантовао је и наводе председника Србије Александра Вучића да школа није радила тог понедељка када је и дошло до туче, каже да се може лако закључити да је наставе било на основу тога да је поред дечака, испред школе било и девојчица.

“На жалост на оном снимку се види са стране пуно девојчица, тј. деце која су изашла из школе. Сад још ако Вучић оцени да је нормална процедура да и девојчице учествују у тим организованим тучама онда стварно је превазишао себе”.

Отац повређеног младића поновио је да не жели да прејудицира и да чека завршетак истраге и судског поступка.

Међутим, како каже, уколико се испостави да је туча била договорена, његов син сигурно није био упознат са тим.

Коментаришући изјаву председника Србије да је реч о заказаној тучи младића 20 на 20, Рашић каже да је у групи која је напала његовог сина и његове другове било и оних који су завршили средњу школу пре више година, те поставља питање:

“Шта ће деца која су завршила школу испред школе са боксерима и чекићима?! Чак и да се испостави да је неко из једне и друге групе заказивао нешто, то не значи да деца из других школа, или деца која су завршила школу, имају разлога да буду испред школе са пајсерима, чекићима, боксерима”.

Поновивши да не жели да прејудицира, ставио је акценат на то да је туча најављивања од стране, како је рекао, “једне групације” на друштвеним мрежама.

“Трећа порука вероватно указује на то да се једна група спремала, а друга вероватно не. Е сад, ако се то деси, да сте ви на неки начин спремни, а нека друга група излази из школе, то је мени напад на ученике који излазе из школе. Морам да гледам из тог угла, јер је то једино рационално и нормално. Мој син није имао боксер, није имао штанглу, ниједан од његове, хајде назовимо је, условно речено, групе, није имао ниједно средство ни хладно оружје који су ови други имали”, додао је Рашић.

Управо зато, како каже, немогуће је поистовећивати две групе – “мора да постоји јасна разлика”.

“А шта бисте ви да вас неко , ко је завршио школу пре пет година, чека испред школе са штанглом у руци?”, упитао је Рашић.

Рашић не искључује могућност да је претходно било размирица.

“Клинци су то, вероватно да јесте, то је нормално да има неких размирица у смислу – свиђа ми се она девојка или ова, али је битно чињенично стање, да је овај ударио мог сина боксером, то је хладно оружје, нанео му је тешке телесне повреде”.

Како преноси Газета Еxпресс позивајући се на саопштење суда, оптужени М.Р., Ц.Ж., Л.К., Б.Ж, Д.Н., М.Ј. и Д.Т. непосредно пре туче стајали су у близини школе у Лапљем Селу, док је, како додају, жртва – Н.Р. био у локалном аутобусу са пријатељима.

„Када је изашао из аутобуса, оптужени су псовали и вређали жртву, где је тада започела туча између две групе, где су повређеном Н. Р. нанете тешке телесне повреде“, наводи се у саопштењу суда.

Основни суд у Приштини – огранак у Грачаници сматра да постоји основана сумња да су осумњичени починили кривично дело учешће у тучи у саизвршилаштву.

Отац Николе Рашића, Ненад Рашић, у изјави за портал Коссев данас је рекао да су међу ухапшенима и четири момка који су бранили његовог сина. Суд међутим, сва лица којима је одређена мера притвора класифукује као нападаче на Рашићевог сина.

„Претпретресни судија је оценио да је мера притвора адекватна мера за несметано вођење овог кривичног предмета, да постоји ризик да ће, након што буду пуштени у овој фази поступка, побећи или покушати да избегну кривичну одговорност“, наводи се у одлуци суда.

Уједно се наводи да постоји сумња да би, уколико буду пуштени, могли да униште, сакрију, измене или фалсификују доказе о кривичном делу тако што ће утицати на жртву Н.Р.

Узимајући у обзир начин и околности у којима се сумња да је кривично дело почињено, како се додаје, постоји опасност да би у случају да буду пуштени, осумњичени могли да поново изврше исто кривично дело или слична кривична дела.

Адвокати двојице оптужених младића – Марка Ристића и Лазара Караџића, потврдили су данас за РТВ Ким да ће уложити жалбу на коју би Апелациони суд требало да одговори у року од 48 сати.

Они сматрају да мера 30-дневног притвора није основана јер је реч о лакшем кривичном делу, те да није заснована на чврстим доказима.

Након заседања суда уследио је протест родитеља, суграђана и школских другова, испред полицијске станице у Грачаници, а чијој је деци одређена мера притвора.

Мера једномесечног притвора одређена је на основу захтева тужилаштва.

Портпаролка тужилаштва у Приштини, Љаурета Уљај (Лаурета Улај), потврдила је јуче за Калксо да је затражена мера притвора за седам особа, од укупно осам које су у понедељак ухапшене, те да је последњи – малолетник, услед задобијених повреда, задржан на лечењу.