Прочитај ми чланак

РАША ТУДЕЈ: Вашингтон преко УСАИД-а контролише Србију

0

Утицајни руски тв канал Раша Тудеј (РТ), објавио је текст поводом нових потеза Вашингтона везаних за Србију.

Наиме, у овом аналитичком тексту се наводи да је Вашингтон расписао конкурс преко УСАИД-а у којем „тражи организацију која ће надгледати рад државних институција у Србији“.

Вашингтон је намерен да се активније укључи у борбу против корупције, наводи РТ цитате из документа УСАИД-а, али у анализи се истиче мишљење стручњака који програм за борбу против корупције виде само као параван за лобирање за америчке интересе у Београду.

Реч је о УСАИД програму који је објављен почетком августа, наводи РТ.

УСАИД жели да ојача везу са грађанским друштвом и медијима, а у циљу веће транспарентности државног апарата, наводи се у документу УСАИД-овог програма, односно, конкурса.

УСАИД ће радити са општинским властима и невладиним организацијама у циљу борбе против корупције, наводи РТ у својој анализи, позивајући се на цитате из конкурсног документа.

Међутим, у самом документу се наводи и да ће УСАИД радити са српским министарствима, као и да ће спроводити „политичке реформе“.

Дејан Мировић из СРС-а, за РТ, каже да је овај програм уједно и признање да власти Србије нису самосталне и самодовољне.

Мировић је навео и да је нова премијерка Ана Брнабић годинама радила за УСАИД, као и да је срамота да једној земљи било ко са стране говори постоји ли корупција или не.

Конкурсна документација наводи такође да организација која буде прихваћена на конкурсу мора радити и са другим донаторима који раде са УСАИД-ом у земљи, као и са властима ЕУ.

У тој документацији, према мишљењу УСАИД-а, главни параметар за прикључење ЕУ јесте решавање проблема са корупцијом. РТ наводи да су САД издвојиле 9 милиона долара до сада као помоћ српским властима за прикључење ЕУ.

Анализа показује да УСАИД прави у Србији још једну платформу са циљем већег утицаја на српске општине, српска министарства и друге институције, односно, и на локалну и на републичку власт.

Анализа наводи и деловање САД у другим балканским земљама, те организације као што су Отворено друштво којим руководи познати финансијски магнат Џорџ Сорош, оцењујући да је деловање САД-а у Србији део целог тог балканског утицаја.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, у продукцији медијске куће „Центар” био је Жељко Васиљевић, председник „Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова”. Током емисије г. Васиљевић је причао о корупцији у области социјалне заштите, када су у питању ратни војни инвалиди (00:12:30), о степену корупције када су у питању ратни војни ветерани (00:18:00), о незаконитој, после двадесет година, ревизији права за ратне војне инвалиде (00:20:30); и о томе како помоћник министра и државни секретар министарства за рад и борачка питања инструкцијама надлежним државним органима спречавају примену донешених закона који се тичу ратних војних ветерана и инвалида (:00:23:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.