Прочитај ми чланак

РАША ТУДЕЈ: Срби би могли да кажу да Вучић намешта Русији да буде кривац за Косово

0

Москва третира председника Србије Александра Вучића као кредибилног партнера, истиче руска државна телевизија Раша тудеј (РТ), али указује и на његову изјаву да је задовољан предлозима Атлантског савета о обнављању америчког ангажовања у региону.

Раша тудеј додаје да Србија званично инсистира на војној неутралности и одбија да се придружи санкцијама Вашингтона и Брисела против Русије, али подсећа да је Београд потписао акциони план о партнерству са НАТО и опредељен је за улазак у ЕУ.

Russian President Vladimir Putin meets with Serbian President Aleksandar Vucic at the Kremlin in Moscow, Russia December 19, 2017 © Yuri Kochetkov / Reuters

Оцењује се да је Вучић желео да ојача свој патриотски кредибилитет састанком у уторак са руским председником Владимиром Путином, са којим је разговарао о приступу Србије тржишту Евроазијске уније и руској нафти и гасу.

Вучић је наговестио куповину руских транспортних хеликоптера, али је избегао питања о послу везаном за тенкове, оклопна возила и протиавионске одбрамбене системе С-300.

Док је Вучић у Москви разговарао о енергетским и трговинским споразумима, амерички спољнополитички естаблишмент намерава да „заврши посао“ на Балкану, где доминира медијским простором Србије, наводи Раша Тудеј.

Вучић је дошао на власт 2012. године као „клијент Запада“, у чему му је, како тврди Раша тудеј, помогла британска консултантска фирма „Бел Потингер“, која је правила лажне терористичке видео снимке за Пентагон, а недавно је банкротирала због скандала у Јужној Африци.

Раша тудеј сматра да САД и НАТО од 2000. године доминирају медијским простором Србије и као „савршен пример“ наводи телевизију Н1.

„Мада је у октобру из Русије послато шест ловаца МиГ-29 како би помогли да се надокнаде губици из напада НАТО 1999. године, они не могу ништа да учине против медијског рата у самој Србији“, констатује руска телевизија.

„Огорчени Срби би можда могли да кажу да Вучић намешта Москви да буде кривац за Косово, како би коначно урадио оно што жели и попустио пред захтевима Вашингтона. С обзиром на политичко и медијско вазалство према Западу, тешко је тврдити да не би били у праву“, закључује се у тексту који потписује уредник и колумниста Раша тудеја, Небојша Малић.