Прочитај ми чланак

Рамуш Харадинај у Србији оптужен за најмање 60 убистава

0

haradinaj_620x0

Годину и по дана након што га је Хаг по други пут ослободио оптужби за ратне злочине, Рамуш Харадинај у прилици је да поново седне у фотељу „косовског премијера“.

Харадинај је 2005. године био на функцији „премијера Косова“, али је после само стотинак дана отишао са чела „Владе“ након што је подигнута оптужница против њега.

– Ангажоваћу се за европско, економски развијено Косово, у којем владају ред и закон. Преузимам обавезу да се сваки грађанин Косова осећа слободним – изјавио је Харадинај за приштински дневник “Експрес”, који је претходно објавио и текст коалиционог споразума који је Харадинај, као лидер Алијансе за будућност Косова, потписао са Исом Мустафом, из Демократског савеза Косова, и Фатмиром Љимајом, лидером Иницијативе за Косово.

Председник Извршног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић оцењује да би се Харадинајев избор за премијера поклопио са оценама да Запад, заправо, жели да искористи људе који су своја суђења завршили, за увођење реда и владавину права на Косову.

– Пред Харадинајем би се нашао велики посао, да заврши око 200 судских случајева који се воде против многих који су му били саборци у ОВК – оцењује Јањић.

Његов евентуални избор за „премијера“ коинцидира и са изгласавањем закона по којем Косово добија специјални суд за ратне злочине, а који би се бавио пре свега наводима из истраге о трговини људским органима из извештаја Дика Мартија. А један од првих “клијената” овог суда могао би да буде баш бивши „премијер“ Хашим Тачи, за кога се сумња да је играо врло важну улогу у овој трговини.

За разлику од Јањића, који мисли да би Харадинајеве пословне и друге везе са људима из Метохије, како Албанцима тако и утицајним Србима, могле да дају извесне резултате, српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић не верује да ће избор Харадинаја за „премијера“ донети било шта добро.

– Он је код нас осумњичен у више предмета за убиство најмање 60 жртава. Теретио се за најтеже злочине и у Хашком трибуналу, где су поступци вођени под специфичним околностима. Изражавам забринутост како ће његов избор утицати на комуникацију и размену правосуђа Београда и Приштине. Поставља се питање и како се то може одразити и на рад будућег трибунала за ОВК – каже тужилац Вучковић.

Тачи је дефинитивно највећи губитник избора. Освојио је око 35 одсто гласова, што је три пута више од Харадинаја који ће и с тим резултатом бити „премијер“.

Оптужен за најтеже ратне злочине

Харадинај је у априлу изјавио да сматра да је формирање специјалног суда за злочине корак уназад за Косово.

Рамуш Хадинај (46) је у младости био укључен у криминалне послове. Југославију је напустио под именом Смајиљ 1989. и отишао у Швајцарску, где је добио политички азил и једно време радио као избацивач по ноћним клубовима. Тамо је приступио такозваном Народном покрету Косова, екстремистичкој организацији у оквиру које је касније формирана „ОВК“, која је најпре деловала као терористичка организација. Према доступним медијским подацима, Харадинај је 1996. у Албанији, под будним оком албанских официра, прошао диверзантску обуку и потом учествовао у формирању база у местима Кукеш и Тропоја на северу Албаније.

Почетком 1998. постао је командант „ОВК“. Под његовом командом припадници ОВК су за две године убили више од 300 људи, углавном Срба и “нелојалних” Албанаца, а киднаповали више од 400. Против Харадинаја у Србији је поднето 108 кривичних пријава за најтеже ратне злочине, од масакра до силовања.

Он је био један од неколико команданата којима је НАТО дао сателитске телефоне како би координисали нападе за време бомбардовања 1999. Након отпочињања поступка у Хашком трибуналу убијено је 19 сведока.

М. Р. Петровић-В. З. Цвијић

(Блиц)