Прочитај ми чланак

Рампа ЕУ: Нећемо отворити ниједно поглавље до краја године

0

Србија нема готово ни теоријске шансе да до краја године отвори ново поглавље у преговорима са ЕУ. Како наводе саговорници Нова.рс, због изостанка реформи, па и назадовања у појединим областима, готово је извесно да зелено светло неће дати Немачка, али и још неке земље, попут Холандије, уколико се нешто драстично не промени у наредна два месеца.

Први пут од уласка у преговарачки процес са ЕУ и то у првој половини ове године догодило се да Србија није отворила ниједно поглавље за шест месеци. Како ствари тренутно стоје, то се неће догодити ни до краја године.

“Чињеница да Србија у 2020. није отворила ниједно поглавље у преговорима о чланству у ЕУ говори сама за себе. Када је реч о владавини права, борби против корупције и осталим реформама, ако нема напретка, онда се ни нова поглавља не отварају”, рекао је за Н1 Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију.

И заиста, ако се погледају резултати Србије од јануара ове године, ништа није урађено, а озбиљни проблеми у владавини права и слободи медија, борби против корупције и криминала, на чијем разрешавању ЕУ нарочито инсистира, постали су још израженији у односу на претходне године.

Дипломата Срећко Ђукић наводи да ће нова влада имати само два месеца да нешто уради, јер се одлука о отварању нових поглавља доноси у децембру. Он каже да би била права фантастика да они нешто ураде, када смо толико стајали у месту и назадовали у процесу евроинтеграција.

“Ако се неким чудом деси да отворимо неко поглавље, оно ће бити споредно, и то може бити само награда за напредак у неком другом подручју, као што је на пример питање Косова”, наводи Ђукић.

Он каже да лично мисли да нема шансе да Европска комисија донесе позитивну оцену о отварању поглавља са Србијом, јер, како каже, за два месеца не можемо да надокнадимо оно што нисмо урадили током целе године.

“Према мојим информацијама томе ће се противити Немачка, Холандија и још неке државе. Довољно је да се противи само Немачка, која је председавајућа, па да одлука буде негативна”, додаје Ђукић.

“Брисел је алергичан на обећања која се не испуњавају”

Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, наводи за Нова.рс да не постоји ниједна кредибилна особа у Србији која би вам рекла да је Србија спремна за отварање било ког поглавља. Он сматра да у овом тренутку не постоји ни теоријска шанса да се то догоди, те да се неће десити ни у јуну следеће године, уколико се нешто страумбално не промени.

“Готово је сигурно да неће бити отварања поглавља и то је пре свега немачки став, а Немачка у овом тренутку председава. Брисел је алергичан на обећања која се не испуњавају. Ви немате кредибилитет да тражите отварање поглавља ако у постојећим отвореним нисте урадили ништа. Не можете да тврдите да имате капацитет да то можете да урадите, јер ако не можете у ових 18 отворених, шта ће вам нова отворена”, каже Бешири и додаје да наша делегација иде у Брисел и понавља једне те исте изговоре.

Он наводи да је Билчик био апсолутно у праву када је рекао да није било реформи и истиче да ако постоји жеља за отварање новог поглавља мора да се покаже и одређени степен спремности да оно за шта смо се већ обавезали да буде примењено.

“Главни разлог за неотварање поглавља је борба против корупције. Ви имати високо профилне случајеве корупције или криминала који не завршвају правоснажним пресудама, односно осудама, иако је више очигледно о чему се ради. Јасно је да постоји политичка спрега, а у Биселу нису луди. Све земље ове имају своје обавештајце који седе по амбасадама и могу да утврде, да у неким случајевима, пре свега у случајевима високе корупције, се види да политичари утичу на судске процесе”, истиче Бешири и додаје да је СНС освојио изборе на обећању да ће се борити против корупције, а да у 2020. нема ниједне особе која је осуђена за то.