Прочитај ми чланак

РАМИН ПЛАН: „Шенгенски“ модел не само са Косово, већ и за Македонију и Црну Гору

0

Албански премијер Еди Рама се заложио за примену „Шенгенског модела“ и са Северном Македонијом и другим земљама Западног Балкана, а не само са Косовом, преноси портал „А1он.мк“.

На конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Зораном Заевом, који се налази у званичној посети Тирани, Рама је истакао да ће пре или касније „грађани улазити и напуштати границе Северне Македоније и Албаније без икаквих баријера“. 

EPA-EFE Pawel Supernak

 

„Шенгенски модел би требало да се прошири на цео регион, са Косовом, Северном Македонијом и Црном Гором, уз уверење да ће све државе из региона ући у тај процес. Наше границе морају да постану проходне попут граница Европске уније“, казао је Рама.

„Ако треба то да учинимо са земљама-чланицама Европске уније, онда нас нико не зауставља да то учинимо између нас, данас, а не сутра. Пре или касније ми ћемо дати грађанима могућност да улазе и напуштају наше земље без икаквих баријера и контрола, без иједног проблема, онако како то раде грађани Европске уније“, истакао је Рама.

Он је додао да је Албанија почела тај процес са Косовом, који је „нажалост погрешно протумачен“.

„Када смо причали о ’Шенгенском пројекту‘ са Косовом били смо погрешно протумачени, али кажем да је то само почетак да исто то наставимо са другим земљама у региону. Све земље Западног Балкана треба да буду укључене у тај процес. Границе ће бити проходне са свим земљама на Западном Балкану, као што је то омогућено у Европској унији за грађане држава-чланица ЕУ који улазе и напуштају земљу без икакве граничне контроле“, објаснио је албански премијер.

Према Раминим речима, током сусрета са Заевом постигнут је споразум о успостављању заједничке економске зоне између Северне Македоније и Албаније.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!