Прочитај ми чланак

РАМА: Вучић дао да уклонимо границу Албаније и Косова, а Курти неће мини Шенген?!

0

Премијер Албаније Еди Рама је данас изјавио да је у склопу малог Шенгена договорено уклањање границе између Косова и Албаније, уз пристанак председниика Србије!

„Од суштинских докумената поводом ове иницијативе није додато ништа ново, осим слободног кретања људи, што је била моја дуга борба са председником Србије, са чим се на крају он сложио и што нам даје могућност да уклонимо границу са Косовом“, навео је у интервјуу за Топ ченел, пренела је Газета експрес.

Рама је изјавио да кандидат за косовског премијера Аљбин Курти не може зато да размишља о брисању границе између Албаније и Косова. 

„Да ли ће Сједињене Америчке Државе или Европска унија одобрити уклањање границе без пристанка свих других?“, упитао је Курти, уз закључак: „То би било лудило“.

Коментаришући упадљиво негативно расположење косовских званичника према иницијативи мини-Шенгена, као и одбијање косовских представника да се појаве на недавном састанку у вези са овом иницијативом на Охриду, Рама је открио да је Косово протеклих пет година учествовало у свим преговорима о овој иницијативи.

„Што се консултација тиче, пет година заредом Косово је било присутно за столом, пет година заредом премијери и председник Косова су се саглашавали са свим што данас ми хоћемо да имплементирамо, да спроведемо, да конкретизујемо, не за себе већ за наше људе (Албанце)“.