Прочитај ми чланак

РАДУЛОВИЋ: Немци открили да се вирус не шири ваздухом, зашто полицијски час?

0

- Посланици ДЈБ данас су упутили ургенцију Уставном суду, подсећајући их на дужност и обавезу да грађанима, које народни посланици представљају, доставе тражене одговоре у најкраћем могућем року, рекла је Бранка Стаменковић на конференцији за медије у Скупштини Србије, испред посланичког клуба Доста је било.

А затим је додала:

– Несхватљиво је да представници институција које треба да служе народу већ скоро две недеље остају глуви на постављена питања, за чије је одговоре рок скоро истекао. Ова ургенција служи и да би оставила траг и да се председница Народне Скупштине не би могла правити невешта и покушала да игнорише питања посланика.

Отимањем ндлежности од Народне скупштине и њеном де факто суспензијом, држава је у свом функционисању изашла из уставних оквира. ДЈБ је озбиљно забринут због чињенице да је сва контрола државе и њених ресурса у кризној ситуацији борбе против коронавируса концентрисана искључиво на председника Републике и узак број људи из Владе, што отвара могућности злоупотребама приликом укидања Уставом гарантованих права и слобода грађана током ванредног стања без икакве парламентарне контроле.

С опасношћу која грађанима прети због епидемије могуће је изборити се и унутар уставних оквира. Кршење Устава је огромна опасност за владавину права и уставни поредак у земљи.

Бранка Стаменковић је саопштила и најновија немачка истраживања у вези заразе која се ђири светом:

– Пошто ширење вируса у Немачкој води до одређеног нивоа неизвесности међу грађанима, Центар за вирусологију из Бона саопштио је грађанима прве резултате истраживања овог вируса, како би могли најбоље да процене ситуацију.

Истраживањем које су спровели лекари из овог Центра открило се да вирус не остаје у ваздуху, значи да се не може удахнути, не остаје на воћу, поврћу, хлебу, али да је главни пут преношења инфекција капљицама. То се може догодити директним контактом са особом, а често и преко руку, тако што особе после контакта са зараженим додирују нос, лице.

На површинама попут пластике, метала остаје најдуже три сата јер се суши, док у води остаје дуже. Како се наводи, вирус се дуго задржава у wц шољи, лавабоу, кухињи, односно на свим влажним површинама јер му влага продужава век. Оно што би грађани требало да знају јесте да остаје и на одећи, али дефинитивно није забележен ниједан случај заразе преко одеће, а ови стручњаци чак и искључују такву могућност. Једини доказани начин преноса је директни контакт са зараженом особом.

Ношење маски и рукавица је индивидуална ствар, али ни за то нема потребе, уколико се држи довољан размак и ако редовно по доласку кући перемо руке.

Предлог закона којим се укида тест самосталности за предузетнике

Оцењено је да је укидање “теста самосталности” најмање што држава може да уради за предузетнички сектор “који је ће поднети највећи део кризе и коме прети нестанак”.

ДЈБ сматра да ће бити угрожен огроман број предузеника, али и привредни систем и буџет Србије, јер ће кроз затварање предузетничких агенција које не положе “тест самосталности” доћи и до смањења буџетских прихода, али и до раста незапослености и рада на црно.

“Устав Републике Србије гарантује слободно предузетништво, које се не може ограничити прописивањем измишљених услова које предузетник мора да испуни да би могао да послује, нити дозвољава дискриминацију ове врсте међу предузетницима”, навео је ДЈБ.

Покрет Доста је било (ДЈБ) данас је и саопштио да је поднео предлог закона којим се укида “тест самосталности за предузетнике” предвиђен Законом о порезу на доходак грађана.

Сврха “теста самосталности” је да се на основу прописаних критеријума утврди да ли предузетник остварује приход од самосталне делатности или је у ствари запослен.

“Недавно донета законска решења која прокламују да им је циљ сузбијање измишљеног ‘фиктивног предузетништва’ у ствари наносе немерљиву штету предузетницима и угрожавају њихов приход. Посебно забрињава чињеница да су тиме највише погодјени предузетници у ИТ сектору, привредној грани која у Србији најбрже расте и то по стопи од чак 30 одсто годишње а чији је даљи раст овим прописом угрожен”, указао је ДЈБ.