Прочитај ми чланак

Радоичић већ морао да буде приведен и саслушан: Шта ће бити с Вучићевим сарадником

0

Званичници тзв Косова означили су Милана Радоичића као актера оружаног сукоба у месту Бањска, у ком су погинуле четири особе, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће он бити саслушан. Према речима саговорника “Нове”, Радоичић је већ требало да буде приведен и саслушан, а имајући у виду Бриселски споразум, надлежност у овом случају има Приштина.

Готово да нема сумње да је потпредседник Српске листе Милан Радоичић умешан у случај Бањска. Наиме, у том месту на северу Косова дошло је до оружаног сукоба тзв. Косовске полиције и групе од 30-так Србе у којем је један полицајац убијен, као и још најмање троје Срба. Приштина је овај догађај означила као терористички акт.

Званичници тзв. Косова су убрзо саопштили да су нашли документе Радоичића, а накнадно је објављен и снимак на ком се, како тврде у Приштини, види он у униформи са групом наоружаних мушкараца у манастиру Бањска, у који су, према информацијама које смо до сад чули, побегли после пуцњаве.

Александар Вучић је изјавио на РТС да је Радоичић у Србији, да ће бити саслушан и одговорити позиву органа Републике Србије. Он је демантовао спекулације да је потпредседник Српске листе рањен, а није одговорио ни на питање ни да ли је био у Бањској.

„Милан Радоичић се никада није скривао, друго је шта ја мислим и што ништа Србији није могло да донесе. Он ће одговорити позиву органа Републике Србије. Он је на територији централне Србије. Себе сматра борцем за слободу, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори“, рекао је Вучић.

Председник, који иначе нема надлежност у овом случају, није открио када ће и где Радоичић бити саслушан. У Тужилаштву за организовани криминал у Београду је речено да не поступају у овом случају, док су нам у Вишем јавном тужилаштво у главном граду незванично рекли да то није њихова надлежност.

Адвокат Иван Нинић каже за “Нову” да је упитно да ли наша држава уопште има надлежност према Милану Радоичићу, јер се све дешавало на Косову. Он подсећа да је Влада потписала Бриселски споразум 2013, којим су конситуисани сви органи на Косову, као и да је Вучић позвао наше тужиоце и судије да положе заклетву пред Хашимом Тачијем.

“Са Радоичићем се могу правити дилови, да симулирамо, замајавамо међународну заједницу и међународне актере да се према њему поступа, али је очигледно да наше тужилаштво не може да поступа у односу на догађај на Косову. У прилог томе говори случај Оливера Ивановића. Доле је подигнута оптужница, доле су неки људи ухапшени, доле су суди. Вучић и Дачић су Бриселским споразумом прихватили косовске институције и не могу сада изјавама у медијима и неким ад хок позивима тужиоца да промене ту чињеницу”, наводи Нинић.

“То што је рађено у случају Оливера Ивановића било је јасно да је то замајавање јавности. Ми само можемо да прикупимо информације и да их проследимо. Ако би овде била овде била каква радња била предузимана према Радоичићу, јер је доступан нашим органима, ми бисмо само могли да те податке, те изјаве, извештаје и списе предмета да уступимо приштинском правосуђу преко Еулекса”, наводи Нинић.

Он додаје и да је Радоичић већ морао да буде привреден и лишен слободе због утицаја на сведоке и могућности бекства, а које је тужилаштво у том случају надлежно зависи од квалификације дела.

“Ако је ово акт тероризма, онда би то била надлежност Тужилаштва за организовани криминал. Међутим, ако би се овде базирали на кривично дело убиства, онда један од виших тужилаштава на територији Републике.. Да ли је то Врање, Ниш, … Ако би се базирали само на оружју, онда би то била надлежност основног јавног тужилаштва”, одговара Нинић.

Он за крај истиче да ће, шта год да се буде радило у овом случају, бити строго контролисано.

“Све што он буде рекао, неће имати употребну вредност, јер ће завршити у фиоци.Он ће морати да каже оно што је у оквирима званичне државне политике. Ако буде преузимао на себе неку одговорност, видим простор да се са њим склопи споразум о признању неког багателног дела и да он по том споразуму оде на издржавање казне и да се на тај начин осигура његова безбедност и пошаље порука међународној заједници како су га осудили и привели правди”, закључује Нинић.