Прочитај ми чланак

Радикализација због Вучића – Посланик М. Алексић открива наредне потезе опозиције

0

Гост медијске куће „Центар” у емисији „Интервју”, коју води и уређује Дејан Петар Златановић, био је потпредседник Народне странке и народни посланик, Мирослав Алексић.

Тема емисије је била даљи кораци опозиције, окупљене око Савеза за Србију, након напуштања округлог стола, који је био организован на ФПН у Бгд у вези изборних услова за предстојеће републичке изборе, а на којем су учествовали и представници владајучег режима из редова СНС и СПС-а.

„Нормално би било да се разговор власти и опозиције, о медијским слободама у Србији, води у парламенту и институцијама наше државе, али да су све институције потпуно разорене доказ је то да ми о тој теми разговарамо на једном неформалном скупу на Факултету политичких наука (ФПН). Прихватили смо тај формат разговора управо да бисмо видели да ли власти истински желе да промене неке ствари у политичком животу Србије или не”, рекао је у емисији потпреседник Народне странке Мирослав Алексић, образлажући мотиве зашто су представници опозиционог Савеза за Србију узели учешће у разговорима на ФПН у организацији „Фонда за отворено друштво”, који се организују у вези изборних услова за предстојеће републичке изборе.

Он је додао да се, нажалост, опозиција уверили да власт не намерава да ништа да мења по питању медија у Србији, нити других суштинских ствари везаних за стварање нормалних услова за изборе већ су само спремни да неке техничке детаље и споредне ствари, које не утичу на политички живот у Србији, промене, а оно што је суштина, а суштина су медији, изборна кампања, финансирање избора, финансирање изборне кампање коју власт води 365 дана у години, не намеравају ни да мењају нити да о њиховом функционисању разговарају.

„Горан Весић, који је био предводник делегације власти на овим разговорима, јасно нам је рекао да њима не пада на памет да разговарају о медијима, поручујући нам тиме да су они само куповали време, током ова три претходна панела на ФПН. После таквог њиховог става потпуно је бесмислено да са властима, о битним темама за функционисање политичког живота у Србији, разговарамо на тај начин, јер тај формат не може више дати резултате, те смо зато, на нивоу Савеза за Србију, донели одлуку да више не учествујемо у тој врсти дијалога”, истакао је Алексић током интервјуа додајући:

„Ја ћу, и као потпреседник Народне странке, на страначким органима предложити да странка подржи бојкот предстојећих републичких избора јер не верујем да ће се било што променити у вези стварања бољих услова за излазак на парламентарне изборе у пролеће наредне године, пошто у овим околностима, у којима ми данас живимо, који су слични пре диктаторским него демократским условима не може се опозиција борити нормалним средствима против власти. Овакво окружење, у којем се налазе опозиционе странке, изускује само радикалне мере, као што је бојкот избора”.

А затим је потпреседник Народне странке закључио:

„ У оваквом амбијенту, вероватно нећемо имати демократске изборе на којим ће учествовати опозиција, јер ако учествујете на лажним изборима ви сте прихватили правила да будете Вучићево топовско месо. Излазност ће на таквим изборима бити далеко мања него што би била у нормалним околностима, власт посла таквих избора неће имати легитимитет као што би имала када би у парламент била опозиција приликом важних одлука, а једна од таквих одлука је сигурно и Косово, те такве одлуке крње скупштине неће бити валидне, што даље води у грађанску непослушност и сукобе. И то је по мени, нажалост, сценарио који можемо очекивати уколико власт предвођена Александром Вучићем и даље буде била потпуно ригидна за све захтеве које имају грађани Србије, а не само опозиција. Режим поцењује и вређа људе, гази достојанство народа који је по киши и снегу кретао целе зиме широм Србије тражећи само да живи у нормалној држави у којој се поштују закони и не пребијају људи на улицама само зато што другачије мисле или се не слажу са некима који имају моћ и власт у нашој земљи”.

А шта је о даљим активностима Савеза за Србију и Народне странке рекао народни посланик, Мирослав Алексић, по питању решавања политичке у кризе у Србији, погледајте у осталом делу интервјуа у видео клипу горе.

 

Интервју је снимљен у просторијама медијске куће „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд).

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!