Прочитај ми чланак

Радикали и Двери за „Србин.инфо”: Станимо под један барјак!

0

jedinstvoДа ли може да дође до стварања патриотског блока у Србији? Судећи по одговорима које је редакција „Србин.инфо” добила од представника опозиционих партија, родољубиве странке су спремне на заједничко деловање у циљу рушења споразума између Београда и Приштине.

Демократска странка Србије и Двери су у понедељак организовале заједнички протест у Београду, на којем је било између 15 и 20 хиљада људи, а нови велики протести су већ заказани за петак испред Дома Народне скупштине. Управо би петак могао да буде први дан, када ће се на једном месту нађи присталице ДСС, Двери, али и Српске радикалне странке.

– Заменик председника радикала Немања Шаровић је већ послао јавно писмо Војиславу Коштуници. У петак организујемо митинг од 12 часова испред Скупштине и волели бисмо да нам се придруже сви слободномислећи људи, који не прихватају поданичку политику под окриљем ЕУ. И наша жеља је да без обзира на политичку припадност станемо под један барјак и удружимо снаге у борби за заштиту виталног националног интереса, очувања Косова и Метохије – каже за наш портал Миљан Дамјановић из СРС.

Протест у Штрпцу
Српска радикална странка у четвртак ће организовати протест у Штрпцу, а функционери ове партије су већ отпутовали у енклаву на југу Космета. Овим протестом челници СРС желе да покажу да не праве разлику између Срба јужно и северно од Ибра и да се не плаше да на сваком делу наше државе изнесу став да је Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Републике Србије.

Из покрета Двери поручују да је последњих дана, а поготово протестном шетњом која се завршила испред Владе Србије, започето, први пут у модерној историји Србије, стварање јединственог патриотског блока, који може да се окупи око две теме: Косова и Метохије и односа према ЕУ.

– Нашу сарадњу са низом патротских странака и покрета доказали смо свих ових дана, и свакако идемо даље. У координацији смо са представницима Срба са Косова и Метохије и подржаћемо сваки њихов протест против срамних бриселских споразума.

Саборци Двери са севера Косова и Метохије су били присутни на свим битнијим скупштинама четири српске општине на северу покрајине претходних дана, што показује да смо способни да на више фронтова подржимо заједничку борбу. На локалним изборима у Земуну излазимо заједно са ДСС-ом, и надамо се да ће патриотски блок бити све шири и шири – истичу у овом покрету.

Недавно се на ову тему огласио и потпредседник ДСС-а Милош Јовановић, који је рекао да државотворне политичке странке и организације морају да оформе један снажан патриотски блок који ће представљати истинску опозицију и нову снагу на српској политичкој сцени.

– Ово је фундаментална претпоставка даље борбе за Србију. Први конкретни циљ наведеног блока би морао бити захтев за расписивање ванредних парламентарних избора јер је актуелна власт неспорно изгубила сваки легитимитет. Грађани Србије су 2012. године гласали за промене а добили су владу континуитета са режимом Бориса Тадића.

Такође мора се отворити питање референдума о спољнополитичкој оријентацији земље и ЕУ. Све ово се мора учинити тим пре што коначно постоје предуслови за истинску борбу идеја на, до сада разним преварама оптерећеној и замагљеној, српској политичкој сцени. Наиме, има нечег крајње позитивног у чињеници да је СНС до краја оголео своју позицију.

Ствари у Србији коначно су постале јасне и данас се дефинитивно зна ко је ко и ко се за шта залаже. Зато је дошло време да отпочне истинска политичка борба – закључује Јовановић.

 Саша Суботичанин