Прочитај ми чланак

ПЗП: Режим преко цена горива пљачка грађане!

0

Режим Александра Вучића преко цена горива пљачка грађане Србије. Од 170 динара, колика је његова цена, режим узима 90 динара, а произвођачу и трговцу припада 80 динара. Тих 90 динара су акциза и порез, а фрапантно је да режим на 61,50 динара акцизе обрачунава порез, што износи 12 динара. На сопствени намет режим обрачунава порез што је недопустиво.

Наравно и на основну цену се обрачунава порез, који износи 16 динара. На основне цене, акцизе и порезе додају се и таксе попут „накнаде за маркирање“ и „накнаде за мониторинг горива“. Србија има једну од највећих цена овог деривата у Европи и свету, где смо у групи земаља са најнижим платама и пензијама, истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет на конференцији за штампу на Газпром-овој пумпи на Новом Београду.

(Foto: Thinkstock)

– Тражимо да се одмах укине порез на акцизу и да се хитно смањи висина акцизе, за најмање 20 динара. Тиме би се цене горива смањиле за 32 динара. Цена би тада била око 130 динара, што такође не би била ниска цена. Захтевамо од НИС-а и других произвођача и дистрибутера горива да на својим пумпама истакну колика је основна цена, а колики је износ акцизе, пореза и такси – казао је Веселиновић.

У знак протеста уз Булевар Михајла Пупина, активисти Покрета су раширили транспарент са поруком „Пљачка“ и исписаној цени горива и учешће државе у тој цени.

– Годишње режим сваку породицу, која има једно возило, опљачка за око 120-140 хиљада динара. Посебно су угрожени пољопривредници и сви они којима гориво значајно утиче на производњу. Наравно да на крају кроз више цене пољопривредних и других производа цех плаћају грађани. А режимски шверцери трљају руке. Они као у време Слободана Милошевића цистернама снабдевају поједине купце горивом, без плаћених акциза и пореза. Питајте војвођанске сељаке и пољопривреднике у другим крајевима Србије. То је јавна тајна – додао је Веселиновић.

Активисти Покрета за преокрет су делили летке возачима на којима је дата структура цене горива у Србији и обрачун колико су грађани оштећени. Најављено је да ће се овакве акције наредних дана организовати широм Србије.