Прочитај ми чланак

ПУТИНОВ ЕКСПЕРТ Српска власт покварена, спрема предају КиМ, окренути се опозицији

0

Последње политичке изјаве из Београда говоре да ће након парламентарних избора у Србији председник Александар Вучић усмерити напоре на међународно признање Косова, а Русија би то могла да спречи предузимањем три корака, оценио је руски аналитичар Виктор Колбановски.

У тексту који објављује руски портал Регнум, Коблановски наводи да је председнику САД Доналду Трампу неопходан спољнополитички успех око Косова за предстојећу председничку кампању.

„За Русију такав развој догадјаја може да има за последицу још једно ширење НАТО на Балкану. У Алијансу ће након Косова бити увучени и Србија, а затим и БиХ“, оцењује Колбановски.

Колбановски сматра да због тога Русија треба да започне активну сарадњу са српском опозицијом, да „демонтира монополски политички утицај“ Вучића на руско руководство и као треће да је неопходна спољнопилитичка позиција Русије која ће обезбедити „статус кво“ на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН односно „неће дозволити било какве споразуме донете на брзину“.

Он оцењује да ће сарадњом са српском опозицијом Москва решити најмање два задатка повећати симпатије у Србији према Русији и предузети ефикасне мере да се блокира „предаја Косова која је у припреми“.

„Сам Вучић, који се ослања на проруски електорат одлично разуме да развој сарадње српске опозиције са Москвом представља фаталну претњу његовој сопственој ауторитарној власти и озбиљно стоји на путу признања Косова“, оцењује Колбановски, додајући да ће српске власти оштро опструирати све контакте опозиције са Москвом.

Када је реч о спољнополитичкој позицији Русије, одржавању “ статуса кво“ за Косово и недопуштању усвајања споразума Београда и Косова у журби, Колбановски наводи пример „монополског политичког утицаја црногорског диктатора (Мила) Ђукановића“.

Како наводи у тексту, скоро 15 година Ђукановић и његов бивши амбасадор у Москви, а затим и министар спољних послова Милан Роћен су „лагали, били лицемерни и без савести користили традиционалну љубав Црногораца према Русији како би ојачали сопствену диктатуру“.

„Први Ђукановићев циљ био је да искористи Москву како би обезбедио излазак Црне Горе из састава савезне државе. Када је постала независна, одмах је активно кренула у НАТО. Садашње понашање Вучића у многоме копира понашање дугогодишњег политичког партнера Ђукановића, само је уместо НАТО, Вучићу сада неопходно да уз сагласност Москве најпре призна Косово, а тек онда да увуче Србију у Алијансу“, закључује Колбановски.

Руски аналитичар додаје да стечено искуство са Црном Гором, „може да послужи као добра потпора за даље кораке у српском правцу“.